Yerel seçimlerin yapılmasına sayılı gün kala ısınan ekonominin ateşi daha da arttı. Seçim sonrası sıkılaşma adımlarının artacağı beklentileri yurt içinde talepleri yukarı çekerken, döviz şoklarından korkanlar parasının değerini korumak adına dolar ve altına hücum etti.
Serbest piyasada dolar kuyrukları ve içi boşalan kuyumcular konuşulurken ekonomi yönetimi çareyi bankalar üzerinden kısıtlamaları artırmakta aradı.
Faiz silahını kullanmaktan geri duran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı kararları değerlendiren Finans Uzmanı Tunç Şatıroğlu, kaos ortamına zemin doğmaya başladığı uyarısını yaptı.
Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı tespitlerde, “Zorunlu karşılıklar ve zorla düşük faizli bono alarak krediyi durdurduğunuzda daha yüksek faizi ödeyebilecek yöntemlerde kredi alabilirsiniz” diyerek, doğan kredi talebini tefecilerin karşılayacağına işaret etti.
Altın Talebini Kaçakçılar Karşılar
Cari açığı kapatmak ve Orta Vadeli Program’daki (OVP) hedeflere ulaşmak adına altın ithalatına yeniden getirilen kotanın da aynı sorunu doğuracağının altını çizerek, “Kota dolunca ithalatı yasakladığınız zaman numarası olan talep bitmez. Talebi kaçakçılara karşılar” dedi.
Dolar tarafında da aynı handikabın yaşanacağını, baskılanan dolara talebin dinmeyeceğini ancak TL reel anlamda değer kazanırsa o zaman döviz tarafında fiyatların ve doğal olarak talebin gerileyeceğini söyledi.
Ekonomi yönetiminin şu an çizdiği yolda doların roket olup uçmasının normal olacağı çıkarımında bulunan Şatıroğlu şöyle ekledi:
“Emek hariç her şeyin fiyatı artarken ucuzlayan dolar cazip olur. Dolara olan talep artar. Dolar ödemesini zorlaştıracak girişimlerde bulunursanız vatandaş ‘ateş olmayan yerden duman çıkmaz’ diye düşünür. Dolara olan talep artar.”
Tercih edilen bu yolda tefecilerin ve kaçakçıların kazandığını söyleyerek önerilerini paylaştığı yorumunda, “Faizi olması gereken seviyeye çıkartır, doları serbest bırakır ve altın ithalatındaki kotayı kaldırabilirsiniz. O zaman yüksek faizi ödeyebilecek işletme tefeciye gitmez bankadan kredi alır. Dolara olan talep azalır hatta yeteri kadar faiz olursa TL’ye de geçiş olur. Altın talebi ithalatla karşılanır kaçakçılar kazanamaz” dedi.