
Koronavirüse karşı verilen savaşta tüm dünya iyi bir haber bekliyor. Türkiye’de ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde vaka ve ölüm oranlarında düşüş olduğu açıklansa da salgın kaynaklı endişeler hala sürüyor. Küresel çapta vaka sayısı 3 milyona dayandı ve can kayıpları artış hızı düşmüş olsa da devam ediyor.
Böyle bir ortamda bir yandan ekonomik veriler izlenirken, diğer taraftan da iyileşme yolunda yeni adımlar atılıyor. Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan gelen 100 baz puanlık faiz indirimiyle 7 lira sınırına dayanan dolar/TL burada kalıcı olamasa da haftayı 6,95 liranın üzerinde tamamlamıştı.
Geçtiğimiz hafta genelinde çoğunlukla 6,95 – 6,99 lira bandında hareket eden dolar/TL Pazartesi gününe yükselişle başladı.
Cuma günü 6,9547 liradan kapanış yapan dolar kuru, bugün Asya piyasalarında 6,9747 liraya kadar tırmandı. Yurt içi piyasaların açılışına yakın hafif düşüşe yönelen dolar, TSİ 12:04’te 6,9812 liradan alıcı bulmaya başladı. New York’ta BBH Kur Stratejisti Win Thin, kurun seyriyle alakalı şu ifadeleri kaydetti;
Diğer taraftan Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı hala sürüyor. Bugün dolar karşısında %0,34 değer kaybeden TL, koronavirüs gelişmeleri endişeleri artırdığından bu yana kaybını sürdürüyor. Endonezya rupisi ise dolar karşısında en çok artan gelişen ülke parası olarak belirlendi. Değeri artan paralar sıralamasında ikinci sırada Güney Afrika randı ve Romen leyi yer alıyor.
ABD, para basma faaliyetlerini artırdıkça doların değer kaybetmek yerine değer artışı yaşamasının nedenleri sıkça merak ediliyor. Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, dün yayımladığı yazısında bu konuya açıklık getirmiş. Şu sıralar Türkiye’de koronavirüs vakalarındaki düşüş açıklamalarının TL’de nispeten rahatlama sağlayacağı düşünülüyor. Bununla birlikte diğer ülkeler de önlemlerin bazılarını esneteceğini açıkladı ve bu da küresel risk iştahının tırmanmasına neden oldu.
Salgının en çok etkilediği emtia grubundan olan petrol, arz çokluğu dolayısıyla fiyat düşüşlerini sürdürüyor. Bugün yeniden 16 dolar altına inen varil başı ham petrol, fiyatlarda toparlanma kaydetmek için çabalıyor.
Salgınla sarsılan ABD’de ekonomik durum oldukça kötüye gidiyor. Öyle ki analistler Büyük Buhran’dan bu yana en ciddi işsizlik rakamlarıyla karşı karşıya olunduğunu ve oranın %4’lerden %16’lara sıçrayabileceği öngörülüyor.
Öte yandan bugün piyasaların odağında önemli bir veri gündemi bulunmuyor. Bu hafta içi Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) gelecek olan faiz kararları merakla bekleniyor.
Virüsten en büyük darbeyi alan ABD başta olmak üzere diğer ülkelerin merkez bankasından da ekonomiyi destekleyici adımlar gelmişti. Salgın hala devam ettiğine göre her iki banka da mali durumu iyileştirmeye yönelik yeni hamlelerde bulunabilir.