
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında 1 milyar 817 milyon dolar cari açık verildi. Ödemeler dengesi gelişmelerine göre 2019 yılının Temmuz ayında cari denge 1 milyar 990 milyon dolar fazla vermişti. Ancak bu yıl neredeyse aynı miktarda açık kaydedildi.
Türkiye’nin on iki aylık cari açığı 14 milyar 941 milyon dolar oldu.Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Temmuz 2020): https://t.co/eNFmYfWIWx pic.twitter.com/2Jkqkj0spS
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) September 11, 2020
Temmuz ayında piyasa beklentisi 1,9 milyar dolarlık bir açık gelmesi yönündeydi. Merkez Bankası’nın yayımladığı rakam da beklentinin hemen altında oldu.
Söz konusu dönemde hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler, yıllık bazda 4 milyar 617 milyon dolar azalarak, 288 milyon dolara geriledi. Temmuz itibarıyla resmi rezervlerde 1 milyar 283 milyon dolarlık düşüş oldu.
İkincil gelir dengesi kaynaklı net girişlerde de düşüş olurken, 55 milyon dolar gerileyerek 80 milyon dolara indi. Temmuz ayında ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 425 milyon dolar düşüşle 1 milyar 853 milyon dolara geriledi.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2 milyar 95 milyon dolar fazla verdi. Bu rakam 2019 Temmuz’da 5 milyar 349 milyon dolar fazla olarak gerçekleşmişti.

Doğrudan yatırımlarda net girişlerin 226 milyon dolar gerçekleştiği dönemde, portföy yatırımlarında 254 milyon dolarlık net giriş oldu.
Temmuz ayında yurt dışı yerleşikler 467 milyon dolarlık hisse senedi, 390 milyon dolarlık devlet içi borçlanma senedi sattı. Yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1.208 milyon dolar azaldı.
Genel hükümetin yurt dışından sağladığı kredilerde 37 milyon dolar, bankalarda 73 milyon dolar ve diğer sektörlerde 508 milyon dolarlık net geri ödeme yapıldı.
Dolar kuru, 1,9 milyar dolara yakın gelen cari açık sonrasında 7,46 üzerinde seyrediyor.
Dün 7,44’ten kapanan dolar, haftanın son işlem gününe yatay bir başlangıç yaptı. Açılış sonrasında ılımlı yükseliş gösteren kur, saat 10:00’da açıklanan cari denge verileri sonrasında da pozitif seyrini devam ettirdi. Şu dakikalarda %0,20 artıda 7,4639 liradan işlem görüyor.
Dolar kuru bu hafta küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle 7,50 sınırına kadar dayandı. Rekor seviyeden sonra sınırlı bir düşüş gösterse de yukarı yön isteğinden vazgeçtiğini söylemek mümkün değil. Analistler Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarının takip edileceğini belirtiyor.
Türkiye’ye yönelik saldırıları için hangi Emmanuel Macron’u kınayalım?
De Gaulle taklidi yaparak, NATO’nun beyin ölümünü duyuran Macron mu?
Libya’da teröristleri silahlandırıp, NATO’nun güney kanadına zarar veren Macron mu?
Yoksa Akdeniz seferine çıkan 'atanamayan Napolyon' mu?— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) September 10, 2020
Uzmanlar doğal gaz keşfinin Türkiye’nin enerji faturasını azaltacağı beklentisinin Türk lirasının diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla daha güçlü olmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. TL varlıklarına gelen alımlar da piyasanın iyimserliğini koruduğunun bir ispati niteliğinde.
Fakat diğer tarafta Yunanistan ile devam eden ve diğer ülkelerin de dahil olmaya çalıştığı Doğu Akdeniz meselesi var. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün “Bizim sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan’la.” diyerek tansiyonun artmasına sebep oldu.
Ne Fransa bir Doğu Akdeniz ülkesidir.
Ne de @EmmanuelMacron bir Napolyon. Türkiye olmadan “Akdeniz Barışı” mümkün değildir. Türkiye Doğu Akdeniz’deki haklarını kimseye yedirmemelidir, yedirmeyecektir.— Muharrem İNCE (@vekilince) September 11, 2020
Hükümet başta olmak üzere birçok kişi bu sözlere tepki gösterirken, Macron geri adım atarcasına Türkiye ile yeniden diyalog kurmak istediklerini söyledi. Ekonomistler tüm bu gelişmelerin önümüzdeki süreçte piyasanın yönünü belirlemede ana unsur olduğuna dikkat çekiyor.