
Koronavirüste toplam vaka sayısı 5 milyon 90 bine ulaştı. 329 bin insan ise salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Oluşan kısmi iyimserliğe rağmen tablodan yansıyanlar durumun ciddiyetini korumaya devam ettiğini gösteriyor.
En yüksek rakamların kaydedildiği salgının merkez üssü ABD’de ise 159 bini bulan toplam vakanın yanında 95 bin can kaybı yaşandı. Rusya, Brezilya, İspanya ve Birleşik Krallık ise sırasıyla salgından en büyük darbeyi alan ülkeler konumunda bulunuyor.
Salgın ortamında yerli ve yabancı piyasalarda ise gündem yoğun geçiyor. Dün, Türkiye’nin Katar ile swap görüşmelerini sonlandırmasına tepkisiz kalan dolar/TL düşüş beklentilerine karşın 6,80’in hemen altında seyretmişti.
Bugün radarına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı (TCMB) faiz kararını alan dolar kurunda yatay bir seyir gözlendi.Dolar/TL’nin Mayıs’ın ilk haftasında tarihi rekorunu kaydetmesinin ardından Türkiye’nin bazı ülkelerle swap hattı üzerinde görüştüğü haberleri yayılmaya başlamıştı. Çeşitli nedenlerden ötürü yönünü aşağı çeviren dolar/TL 7 lira üzerinde tutunamadı.
Bu haftanın başında ise odağını TCMB’ye çeviren kur, 6,80 lira üzerinden kademeli bir düşüşe yöneldi. Hafta genelinde aşağı yönlü seyretti.
Koronavirüs gelişmeleri başta olmak üzere piyasalardaki pek çok gelişmeyi izleyen kur, bugün TSİ 10:01’de 6,7907 liradan alıcı buluyor. Kurun mevcut seviyesi, swap görüşmelerinin yarattığı iyimser ortamın etkisini sürdürdüğünü gösteriyor.
Bugün, TCMB’nin toplantı ardından açıklayacağı faiz kararı hem doların seyri hem de piyasalar açısından son derece önemli olacak. Şu saatlerde bankadan çıkacak kararı bekleyen kurun oldukça sakin seyrettiği göze çarpıyor.
GCM Yatırım analistleri, dolar kurunda önemli seviyelerin 6,8385 – 6,8750 olduğunu belirtiyor. Şuanki seyrin kısa vadeli negatif görünüme imkan tanıdığı söyleniyor. Bununla birlikte swap gelişmelerinin Türk lirasında güçlü, ABD dolarında ise zayıf bir seyre yol açtığı hatırlatılıyor.
Bu haftanın en önemli odağının TCMB kararı olacağı bildirilen analizde, aynı zamanda swap konusundaki haberlerin ve hem ülkemizden hem de ABD’den gelecek makroekonomik haberlerin olacağı da vurgulanıyor.
Öte yandan TCMB 22 Nisan’da gerçekleştirdiği toplantıyla faiz oranlarında 100 baz puanlık indirime gitmişti. Bugünkü karardan beklentiler ise sabit görünmüyor. 50, 75 ve hatta 100 baz puanlık indirim fiyatlayan ekonomistlet bulunuyor.
Dün, FED’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından 28 – 29 Nisan’da yapılan toplantının tutanakları dün akşam saatlerinde yayımlandı.
Tutanakta yer alan açıklamalar ABD ekonomisine ilişkin önemli risklerin varlığını vurguladı. Öyle ki koronavirüs nedeniyle ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyonun kısa vadede baskılanmayı sürdüreceği söylendi.
Salgın orta vadede ise ekonomik görünüm için ciddi riskler yaratabilirdi. Ve ABD ekonomisi daralmaya devam ederse, bankanın daha büyük mali destek programlarını devreye sokmaya hazır olacağı söylendi. O tutanakta dikkat çeken ifadelerden bazıları şunlar oldu;
Bugün öne çıkan gelişmeler arasında TMCB kararının yanı sıra ABD’nin haftalık işsizlik maaşı başvuruları da olacak. ABD işgücü piyasası gittikçe kötüleşirken, biriken işler ve salgında ikinci dalga endişelerinin bu haftaki işsizlik maaş başvurularını daha da artırabileceği tahmin ediliyor.