Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dolar Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Öncesi 5,89’un Üzerini Gördü

Dolar küresel bazda güçlenirken, TL karşısında 5,89 sınırını da geçti. Piyasalar bugün öğleden sonra açıklanacak Merkez Bankası faiz kararını bekliyor.
Dolar Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Öncesi 5,89’un Üzerini Gördü
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’da faiz kararını açıklayacak. Şu anda bankanın uyguladığı politika faiz oranı %24 seviyesinde. Ekonomistler faizlerde bir değişiklik yapılmasını beklemiyor.

Türk lirası Merkez kararı öncesinde dolar karşısında değer kaybını artırırken, bu durumda petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD ile S-400 gerilimi ve seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin etkisi olduğu yorumlanıyor.

ABD’nin İran yaptırımları nedeniyle yükselen petrol fiyatlarına bağlı olarak artan dolar kuru 5,89’un üzerini gördü.

Bu sabah açılışı yüksek seviyeden yapan kur, 5,8974 liraya kadar çıktı. Bu seviye 15 Ekim’den bu yana görülen en yüksek rakam olarak kaydedildi. Türk lirası sene başından bu yana dolar karşısında %10’luk bir değer kaybı yaşadı. Şubat ayından bu yana da diğer gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

Dolar endeksi ise 98 bin puan üzerine çıkarak 23 ayın zirvesini gördü. Brent petrolün varili ABD’nin İran petrol ithalatında uyguladığı muafiyeti sonlandırma kararı ile yükseliş trendine girdi. Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükselen Dolar/TL, saat 09:34’te 5,8910 liradan işlem görüyor.

Piyasalar bugün Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak faiz kararını bekliyor.

Ekonomistler bugünkü toplantıda faiz değişikliği beklemiyor anca enflasyonda ciddi düşüş olması halinde yılın ikinci çeyreğinde 600 baz puanlık bir indirim yapılması tahmin ediliyor. Petroldeki yükselişle TL’nin baskı altında kaldığı, bu durumun enflasyon rakamlarını besleyeceği ve dolayısıyla Merkez Bankası’nın parasal gevşeme yapması için pek alanı olmadığı aktarıldı.

Dolar S-400 meselesi ve seçim belirsizliği gibi faktörlerin etkisiyle TL karşısında güçlenirken, aynı zamanda küresel bazda da değer kazanıyor. Dolar endeksi, Euro’daki zayıflığın etkisiyle 98.189 puana çıkarak 23 ayın en yükseğini gördü.

ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan bugünkü toplantıda politika faizinin sabit tutulmasını öngörüyor.

Son dönemde kurda görülen hareketlenmenin ve makro belirsizliklerin, Merkez Bankası’nın faizlere dokunmayacağına işaret ettiğini söyleyen Mercan, indirim sinyali verme konusunda da temkinli olacağını dile getirdi. Seçim sonrasında sıkı duruşunu koruyacağını, fiyat istikrarın sağlamak ve fiyat istikrarını desteklemek için erken bir adım atmayacağını söyledi.

Nomura ekonomisti İnan Demir de faiz değişikliği beklemeyen isimlerden. Döviz piyasasında yaşanan volatiliteye bağlı olarak faiz indiriminin zamanlaması konusunda bir mesaj alınmasının imkansız olduğunu aktardı. Sıkılaştırmanın devam edeceğini öngören Demir, Merkez’in faiz kararından ziyade rezerv konusunun çok daha önemli olduğunu belirtti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu