Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dolar Kuru için En Kötü Piyasa Manipülasyonu Geldi

Yerel seçimler için sanıkların kurulmasına sayılı gün kala dolar kurundaki ataklar ekonomi yönetiminin elini zorlaştırdıkça beklenen senaryo yüksek sesle konuşuluyor.
Dolar Kuru için En Kötü Piyasa Manipülasyonu Geldi
HABER GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hafta başında TL’yi destekleyici açıklamalar yapsa da yerel seçimlere 32 TL’nin altında dolar kuruyla girileceği öyküsü bu hafta itibarıyla boşluğa düştü. Vatandaşlar döviz büfelerinin önünde kuyruk oluştururken, dolar kurundaki haftalık artış yüzde 3’e koştu.

Döviz kurları için ekonomi yönetiminin baskıları yüzünden doların adil değerinin üzerinde fiyatlandığı ve kurların serbest bırakılması halinde aslında düşüşün yaşanacağı yönünde ezber bozan tahminlerde bulunmasıyla bilinen Goldman Sachs’ın eski ekonomisti Robin Books’tan yeni bir Dolar/TL yorumu geldi.

Dünyaca ünlü ekonomist, “En kötü piyasa manipülasyonu” diyerek paylaştığı dolar/TL analizinde sandıklar kapandıktan sonra devalüasyon gerçeğinin Mısır’da olduğu gibi Türkiye’de görüleceği öngörüsünü paylaştı.

Türkiye ekonomisinin alışık olduğu devalüasyon senaryosunun bu ayın sonunda yapılacak olan yerel seçimlerden sonra uygulamaya alınmasının yüksek ihtimal göründüğünü sosyal medya hesabı üzerinden şu sözlerle paylaştı:

“Türk lirası üzerindeki değer kaybı baskısı aşırı ve 31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından büyük bir devalüasyon gelecek. Türkiye’nin seçimlerden hemen sonra devalüasyon yapma geçmişi var; 2023 genel seçimlerinden hemen sonra devalüasyon yaşadı.”

GCM Yatırım Banner

Mısır, Türkiye için Fragman mı?

Türkiye gibi ekonomik krizle boğuşan Mısır da para birimindeki değer kaybıyla sınav vermek zorunda kaldı.

Türkiye, “Borç alan, emir alır” inancıyla Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kapısını çalmasa da Mısır tercihini aksi yönde yapmak zorunda kaldı. IMF ile aynı masaya oturan Kahire yönetiminin aldığı ilk karar devalüasyon oldu.

Döviz kıtlığı yaşayan Mısır Merkez Bankası, geçen gün olağanüstü toplandı ve faiz oranlarını yükselip ve para biriminin değerinin piyasada belirlenmesine izin verdi.

İlk hareketlerde Mısır poundu, dolar karşısında yüzde 26,5 değer kaybetti. İlerleyen günlerde bu yakıp yüzde 59‘a yükseldi. Geçen yıl 30,9 bölgesinde işlem görürken, devalüasyon kararının üzerinden geçen 2 günde 1 dolar 49,36 Mısır poundu seviyesinde kayda geçti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.