Dün erken saatlerde 6.73’lere yükselen dolar kuru, sonraki gelişmelerle 6.52 seviyelerine kadar çekilmişti. Ancak bu seviyelerde kalıcı olmayan kurun yönünü yukarı çevirdiği ve güne hafif düşüşle 6.63 seviyelerinden başladığı görüldü.
Euro ise % 0.5 düşerek 7.67’lerden işlem görmeye başladı. Gelişen ülke paralarının ise ABD – Çin ticaret gerilimi ve bulaşma riskinin yarattığı baskı altında seyrettiği belirtildi. Hisselerin çoğu karışık seyrederken, yatırımcıların yönlerini belirlemeye çalıştıkları aktarıldı.
Dün erken saatlerde 6.67’li seviyelere yükselen dolar kuru, ilerleyen saatlerde yaşanan gelişmelerle hafif gerileme kaydetmişti.Düşüşte Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması ve Merkez Bankası’nın istikrarı desteklemek amacıyla Eylül’de para politikasını yeniden şekillendireceği yönündeki açıklamalar etkili olmuştu.
TESK Başkanı Palandöken, Ağustos verilerinin beklentilerin altında geldiğini fakat yeterli olmadığını dile getirmiş, doğal gaz, elektrik ve akaryakıt gibi sektörlere yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğini vurgulayarak bu sektörlere yapılan zamların enflasyonu direkt olarak etkilediğini belirtmişti.
Merkez Bankası’nın 13 Eylül’de fiyat istikrarını sağlamak için önemli adımlar atılacağını duyurmasıyla birlikte Berat Albayrak da enflasyon hakkında açıklama yapmıştı.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gelinen seviyenin enflasyonla topyekün mücadele gerektirdiğini söyleyerek, bu kapsamda maliye politikasında ciddi tasarruf önlemleri aldıklarını ve Merkez Bankası’nı destekleyeceklerini söylemişti. Tüm bu gelişmelerin ardından dolar kurunda düşüş yaşanmıştı.
SBI Securities’den Tsutomu Soma, özellikle de Arjantin ve Türkiye’den gelişen piyasalara yönelik bulaşma riskinin arttığı yönünde görüş bildirdi. Keza bu haftanın Arjantin için çok kritik bir hafta olacağı ve hükümetin bugün IMF ile görüşme yapacağı biliniyordu.
Öyle ki dün kaynaklarda Arjantin’in ekonomik krizi kontrol altına alabilmek için 10 civarında bakanlığını kapatacağı yazılmıştı. Arjantin pezosu bu yılın en kötü performans gösteren para birimleri arasında yer alıyor.
Endonezya rupisi ile Güney Kore wonu da Asya para birimleri arasındaki düşüşe öncülük yaptı. Tayland Bahtı, devlet tahvillerine olan talep ve hisselerin karışık seyri ile yatay pozisyonda seyrederken Malezya ringgiti 9 ayın düşük seviyesine geriledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.