
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu sabah yaptığı açıklama ile Katar Merkez Bankası arasında imzalanan swap anlaşmasına ilişkin duyuru yaptı. Yapılan açıklamada Katar Merkez Bankası ile 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası anlaşmasının revize edildiği bildirildi.
Böylelikle 5 milyar dolar olan swap anlaşması tutarı, 15 milyar dolara yükseltildi. 2018’de 3 milyar dolarlık anlaşma yapılmış ve 2019’da 5 milyar dolara yükseltilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ayın ilk haftasında yaptığı konuşmalarda çoklu swap görüşmelerinin sürdüğünü söylemişti.Dolar kurunun 7 Mayıs’ta 7,27’yi aşıp tarihi rekorunu kırmasının ardından, Bakan Albayrak birçok ülkeyle swap görüşmeleri yapıldığını belirtmişti. Dolar da bu haberin etkisiyle kademeli bir düşüş gösterdi. Bu sabah ise beklenen açıklama geldi.
Merkez Bankası, para takası anlaşmasının temel hedefinin yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamak olduğunu belirterek, şu açıklamada bulundu:
“Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edilmiştir. Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltilmiştir.”
Dediğimiz gibi swap görüşmeleri son iki haftadır herkesin beklediği bir durumdu. Hatta dün öğleden sonra iki ülkeyle anlaşma sağlandığına dair haber çıktı.
▪️Türkiye'nin, Swap hattı kurmak için görüştüğü 2 ülkeyle anlaşmaya vardığı,
▪️Japonya ve İngiltere merkez bankalarından 10'ar milyar dolar karşılığı döviz sağlayacağı belirtiliyor.
– Habertürk
— İbrahim Haskoloğlu (@haskologlu) May 19, 2020
Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, birçok ülkeyle görüşme yapıldığını fakat Türkiye’nin 2 ülke ile swap anlaşmasına vardığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi.
Bakanlık, Swap görüşmelerinin birçok ülkeyle sürdürüldüğünü, İki ülke ile anlaşma sağlandığı haberinin doğru olmadığını bildirdi https://t.co/6Wm6ug6bqD
— bekir gürdamar (@bgurdamar) May 19, 2020
Japonya ve İngiltere merkez bankalarıyla da 10’ar milyar dolar karşılığı döviz alınacağı konuşulmaya devam ediliyor. Ancak bir hafta önce Londra’nın Türk lirasına karşı bir saldırı yaptığı haberinin ardından çıkan bu söylentiler, hükümetin eleştirilmesine sebep oldu.
Bunun yanında söz konusu takas işleminin sadece yerel para birimleri yani lira ve riyal arasına yapılacağını hatırlatan ekonomistler de var.
Swap haberi dolar kurunda beklenen düşüşü gerçekleştirmedi.Yine bir SWAP sabahına uyandık. Katar'la 5 mia USD olan SWAP anlaşmamız 15 mia USD'a çıkarıldı.
Bu anlaşma yerel para birimleri cinsinden, yani TL veriyoruz Riyal alıyoruz. Dolar sadece miktarı belirtmek için.
SWAP'la ilgili klasik videomuzu da paylaşalım ? https://t.co/xvJT7oiGId
— Emrah Lafçı (@emrahlafcu) May 20, 2020

Aslında piyasalar yaklaşık iki haftadır döviz takas anlaşması haberlerini fiyatlamıştı. Çoklu görüşmelerin yapıldığı haberiyle dolar zaten 7 lira üstünden 6,70’lere kadar çekildi. Bu sabah piyasaları rahatlatan açıklama gelse de dolar herhangi bir tepki vermedi. Dolar kuru saat 09:52’de 6,79’dan işlem görüyor.
Asıl düşüş dün öğle saatlerinde İngiltere ve Japonya ile bir anlaşma yapıldığına dair gelen haberin ardından gerçekleşti. Kur bu söylentilerin ardından 6,86’dan 6,77’ye kadar geriledi. Sonrasında yatay bir seyir izledikten sonra 6,77’den kapandı. Dolayısıyla bu sabah gelen açıklama kurda belirgin bir değişim yaratmadı.
GCM Yatırım analistleri kurdaki hareketliliğin tamamen bu tür görüşmelere bağlı olarak gerçekleşeceğini düşünüyor. 6,71 altında kalıcılık sağlanması halinde 6,60 seviyelerine doğru ineceği belirtiliyor. Analistler bu hafta merkez bankalarının faiz kararlarının izleneceğini hatırlatırken, kurda 6,8385 – 6,8750 bölgelerinin kritik seviyeler olduğunu söylüyor.