
Geçen haftanın en önemli gündem maddesi olan G-20 Liderler Zirvesi sonuçlandı. Zirvede genel itibarıyla iyimser görüşmeler gerçekleşirken, gözler ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen toplantıdaydı. İkili ve ekibi arasında geçen görüşmede iyimserlik hakim oldu ve dolar kurunun haftaya düşüşle başlayacağı beklentileri güçlenmişti.
Dolar kuru yeni haftaya sert düşüşle başlarken, önce 5,73 lira seviyelerine inerken, daha sonra 5,70 liranın altına geriledi.Dolar geçen haftayı 5,7929 liradan kapattıktan sonra yeni haftaya düşüşle başlaması bekleniyordu. Asya piyasalarına beklendiği gibi düşüşle başlayan kur, 5,72 lira seviyelerine kadar geriledi ve bu seviyelerde yataya yakın bir seyir izledi. Yurt içi piyasaların açılışına doğru düşüşünü hızlandıran kur, 5,70 liranın altını gördü.
Dolar kuru, TSİ 08:00’de 5,7350 liradan işlem gördü ve ardından sert bir düşüş gerçekleştirdi. TSİ 09:20’de 5,6763 liraya kadar gerileyen dolar kuru, daha sonra yüzde 1,64 oranında ekside seyrederek 5,6976 liradan alıcı bulmaya başladı.
G-20 zirvesinde Erdoğan ve Trump arasında geçen görüşmelerde S-400 krizi konusu, ana görüşme maddesi oldu.Trump, görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planının, ABD’yi karışık bir duruma soktuğunu dile getirdi. Ancak ikili arasında gerçekleşen görüşmede, bu konunun ana nedeni Obama dönemi olduğu söylendi. Trump, Erdoğan’a sempati duyduğunu söylerken, S-400 krizinin Barack Obama yönetiminden kaynaklandığını söyledi.
Türkiye’nin o dönemde Patriot almak istediğini ama izin verilmediğini söyleyen Trump, adil davranılmadığını belirtti. Erdoğan ise Trump’a stratejik ortaklığa zarar verebilecek olası adımlar nedeniyle endişe duyduğunu dile getirdi. Trump’ın kendisine Türkiye’nin hava savunma sistemleri alımındaki sorunların ikili ilişkilere zarar verilmeden çözülmek istendiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise zirvede dünya siyaseti ve geleceğinin tehlikede olduğunun konuşulduğundan bahsetti.Mülteci sorunundan siber saldırılara kadar birçok alanda yaşanan gerginliklerin küresel ekonomiyi etkilediğini söyleyen Erdoğan, S-400 konusuna da değindi. FETÖ ve Suriye konularını ele alan Erdoğan, G-20’de tüm liderlerle bu konuları görüştüğünü söyledi. Tüm bu gelişmelerle birlikte TL, haftaya en çok değer kazanan gelişmekte olan ülke parası olarak başladı.
G-20 Liderler Zirvesi’nin en önemli konusu olan Trump-Xi görüşmesi de iyimser geçti. Müzakerelere devam edilmesi kararı alınan görüşmelerde, Huawei’nin ABD ürünlerini satın alması için de anlaşma sağlandı.