
ABD ile Çin arasında süren ticaret anlaşmazlığı küresel büyüme endişelerini artırmaya devam ederken, ABD doları birçok G-10 ülke parası karşısında yükselişe geçti. Güvenli varlık talebinin canlanması ABD Hazine tahvillerinin yükselmesine ve doların güçlenmesine neden oldu.
10 önemli ülke parası karşısındaki seyrini inceleyen Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişini üçüncü güne taşırken, şu dakikalarda %0,12 artıda seyrediyor. Dolar/TL kuru ise bu sabah 6,04 civarından işlem görüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile bir anlaşma yapmaya hazır olmadıklarını söyledi. Çin’den ise misilleme olarak nadir elementlerin kullanılabileceği işareti verildi.Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Hazine’nin Çin ile para birimleri temelinde geliştirilmiş iki taraflı taahhütler konusunu gündemde tutmayı sürdüreceğini belirtti.
Bu gelişmeler dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ilişkilerin giderek daha kötüleşmesine sebep olurken, güvenli varlık talebinin canlanması ve ABD Hazine tahvillerinin yükselmesi, doların diğer önemli para birimleri üzerinde baskı yaratmasını sağlıyor. Ticaret savaşlarının büyümeyi tehdit etmesiyle ABD hisse senedi vadeli kontratları sert düşüş gösterdi.
Dün 6 liranın altını test eden USD/TRY paritesi bu sabah açılışı 6,04 civarından yaptı.Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Salı günü yaptığı açıklamada S-400 teslimatının Haziran ayına yetişemeyeceğini belirtti. Bu sözlerin ardından 14 Mayıs’tan bu yana ilk kez 6 liranın altına inen dolar bu seviyede kalıcılık sağlayamadı. Açılışı yükselişle yapan kur, saat 09:51 itibarıyla 6,0502 liradan işlem görüyor.
QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı, kurun 6 liranın altını denemesini ilginç olarak yorumladı. Bu durumu ise Güney Afrika randının %1’den fazla değer kaybetmesiyle açıkladı.
Türk lirası Salı günü diğer gelişen ülke paralarından pozitif ayrıştı. Ancak içeride siyasi belirsizlik, dışarıda ticaret savaşları ve ABD ile S-400 meselesinin yarattığı gerilim devam ederken, 6 liranın altında kalmak güçleşiyor. Bugün yurt içinde piyasaların yönünü değiştirecek önemli bir veri akışı bulunmuyor.