
Haftanın dördüncü işlem gününde de Türk lirasındaki değer kaybı sürüyor. Dolar kuru güne 8,20 civarından başlarken, gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrışma gösterdi. Piyasalar ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasını değerlendiriyor.
Dolar kuru saat 07.30’da %0,15 artışla, 8,1925 liradan işlem görüyor.
Kur, çarşamba günkü işlemlerde 8,20 üstüne çıkıp, kapanışı 8,17 civarından yaptı. Küresel piyasalarda gece boyunca sakin bir performans sergileyip, bu sabah yeniden 8,20’yi test etti. Türk lirası ABD doları karşısında en zayıf performansı gösteren gelişen ülke para birimi oldu.
Dolar, lira karşısında haftalık bazda %2,33, aylık %3,19 ve yıllık %17,37 oranında yükseldi. Doların önemli para birimleri karşısındaki değerini ölçen endeks 91,33 ile hafif yukarıda seyrederken, Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk pirimi 395 puanda bulunuyor.
Bugün yurt içinde saat tüketici güven endeksi ve yabancı turist verileri izlenecek. Yurt dışında ise ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları piyasanın odağında olacak. Ancak en önemli gelişme ABD’nin F-35 konusunda Türkiye hakkında aldığı karar oldu.
Edinilen bilgiye göre ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’yi F-35 programından resmen çıkardı. Ankara’ya yapılan açıklamada 26 Ocak 2007 tarihinde imzalanan Ortak Mutabakat Zabtı’nın feshedildiği ve yeni metinde Türkiye’nin dahil edilmediği söylendi.