
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin ekonomik aktiviteler üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi.
Enflasyonla mücadele vurgusu yapan Elvan, şeffaf ve hesap verilebilir bir anlayışla hareket edeceklerini dile getirdi. Yeni ekonomik politikalara dair açıklamada bulunan Hazine Bakanı’nın sunumunun ardından dolar ve Euro sabah saatlerinde başlattığı yükselişini devam ettiriyor.
Bakan Elvan, piyasa geleneğine bağlı kalıp bunu merkeze alarak, güçlü bir ekonomik politika oluşturacaklarını söyledi.Piyasa ekonomisinin ancak şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verme anlayışı ile başarıya ulaşacağını belirten Elvan, bu anlayışın makroekonomik ve kalkınma politikalarında da esas alınacağını belirtti.
2021 yılında hem iç hem de dış talebe bağlı olarak ekonomide büyüme gerçekleşeceğini söyleyen isim, aşı çalışmalarının da olumlu etkisi olacağını aktardı. 2020 yılı için büyüme beklentisi ise %0,3 oranında. Salgının kontrol altına alınması ve aşının uygulanması gibi somut gelişmeler sayesinde ekonomiye dair belirsizliklerin de azalacağını dile getirdi.
Bu doğrultuda 2021 yılında ertelenen tüketim ve yatırım harcamalarının yeniden canlanacağını belirtti. 2020 sonunda bütçe açığının geçici olarak artacağını söyleyen Elvan, yabancı yatırım ortamının iyileşmesi için önemli reformlar yapacaklarını anlattı.
Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerin çeşitlendirilmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü dile getiren Hazine Bakanı, gelecek yıl ihracattan kaynaklı sanayi katma değer artışının %5,8 olarak hedeflenen genel büyüme oranının üstüne çıkacağını ifade etti.
Ekonomi politikasında istihdam artışı ve büyüme odaklı kararlar alındığını, bunlar yapılırken enflasyonla mücadelenin de en önde tutulduğunu dile getirdi.
Bu kapsamda mali disiplinin tam olarak tesis edilmesi, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve enflasyonun aşağı çekilmesi yönünde adımlar atılacağını anlattı. Enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesinin temel hedeflerden olduğunu söyledi.
Dolar kuru saat 11:40’ta %0,38 artıda 7,7378 liradan işlem görüyor.
Dolar kuru 6 Kasım’da kırdığı 8,58 rekorundan sonra başlayan sert düşüşünü devam ettiriyor. Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı değişikliği yapılmıştı. Hemen ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası sonrası yerine Lütfi Elvan getirildi.
Her iki isim de ekonomide iyimserliği artırıcı açıklamalarda bulunurken, hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımcıların güvenini artırıcı sözleri döviz kurlarında sert düşüş sağladı. Yaklaşık bir haftadır 7,60 – 7,70 seviyelerinde seyreden dolar anlık iniş çıkışlar gösterse de tam anlamıyla yükseliş sağlayamadı. Dün 7,70 seviyesinden kapandıktan sonra bu sabah 7,69’dan açıldı.
Lütfi Elvan’ın açıklaması ve Merkez Bankası’nın aylık kısa vadeli dış borç stok verilerinin ardından yükselişe geçti. Piyasalar Perşembe günü açıklanacak faiz kararına odaklandı. Genel olarak beklenti faiz artırımı geleceği yönünde olsa da bir önceki toplantıda piyasaları şaşırtan bir karar aldığı da unutulmamalıdır.
Türk lirası şu dakikalarda %0,41 değer kaybıyla ABD doları karşısında en zayıf performans gösteren gelişen ülke parası konumunda. Analistler 7,7450 eşik noktasının altında kaldığı sürece düşüşün devam edeceğini ve sırasıyla 7,66 – 7,63 – 7,60 seviyelerinin gündeme geleceğini belirtiyor.
Dolar ile benzer grafik çizen Euro, şu dakikalarda %0,48 artıda 9,18’den işlem görüyor.
Doların rekor kırdığı gün 10 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların zirvesini kaydeden Euro, ekonomi yönetimindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle 9 liranın altına kadar geriledi. Piyasaların bir yandan açıklanan ekonomik verileri, diğer yandan 19 Kasım’da açıklanacak faiz kararı ihtimallerini değerlendirdiği ortamda kayıplarının bir kısmını telafi etti.
Haftanın ikinci işlem günündeki tabloya baktığımızda Türk lirasının 22 gelişen ülke parası arasında, Euro karşısında Polonya zlotisinden sonra en zayıf ikinci para birim olduğunu görüyoruz. Kur dün kapanışı 9,14’ten yapmıştı. Analistler 9,15 altında kaldığı sürece düşüş isteğinin devam edeceğini belirtiyor.
Yeniden yükselişe geçebilmesi için ise 9,20 üzerinde 4 saatlik kapanışlara ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Bu durumda bir sonraki aşamalar olarak 9,25 ve 9,30 gündeme gelebilir. Kurlar üzerinde bir başka önemli etken ise hızla artan coronavirüs vakaları ve aşı çalışmalarından gelen olumlu haberler.
Dün gelen bir bilgiye göre ABD’li Moderna’nın yaptığı aşıdan %94,5 oranında başarı elde edildiği bildirildi. Pfizer ve BioNTech geçen hafta yaptığı açıklamada %90 olumlu sonuç aldığını duyurmuştu. Bu haberler piyasaları pozitif etkilerken, diğer taraftan birçok ülkede kısıtlamaların yeniden uygulanmaya başlaması genel tabloyu bozuyor.