Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dolar Yurt İçi Ekonomik Verileri Sonrası 6,85 Üstünde Seyrediyor

Tüketici güven endeksindeki artışa rağmen koronavirüste ikinci dalga endişesinin sürmesi gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılıyor. Dolar, lira karşısında 6,85’ten işlem görüyor.
Dolar Yurt İçi Ekonomik Verileri Sonrası 6,85 Üstünde Seyrediyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Geçen hafta 6,85 civarından kapanan dolar kuru Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklanacağı yeni haftaya yatay bir başlangıç yaptı. 6,84 civarından açılan kur, erken işlemlerde 6,86’ı test etti.

Pazartesi günü yurt içinde tüketici güven endeksi ile yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri takip edildi. Kur söz konusu verilerdeki artışa rağmen koronavirüste ikinci dalga endişesiyle yükselişini devam ettirdi.

Tüketici güven endeksi Haziran ayında, Mayıs verilerine kıyasla %5,2 oranında artış gösterdi.
Tüketici Güven Endeksi
Kaynak: TÜİK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliğiyle hazırlanan tüketici güven endeksi, Mayıs’taki 59,5 seviyesinden 62,6’ya çıktı. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin beklentilere baktığımızda hanenin maddi durum beklentisi %0,8 artarak 79,2’den 79,9’a yükseldi. Mayıs ayında 81,8 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi %4,5’lik artışla 85,5’e çıktı.

Yine bir önceki ay 55,3 seviyesinde gerçekleşen işsiz sayısı beklentisi endeksi Haziranda %12,2 arttı ve 62,1 oldu. Bugün açıklanan verilere göre tasarruf etme ihtimali endeksi %6,5 artarak 23,1 seviyesine çıktı. Endeks mayıs ayında 21,7 olarak açıklanmıştı.

Tüketici Güven Endeksi Alt Sektör Gelişmeleri
Kaynak: TÜİK

Daha detaylı verilere baktığımızda gelecek üç aylık döneme ilişkin tüketicilerin dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim malları harcama yapma düşüncesi 98,9 oldu. Endeksi oluşturan alt kalemler içerisinde en düşük seviyede gelen önümüzdeki 12 ay içerisinde konut satın almayı veya inşaata başlamayı düşünenlerin sayısı oldu.

Bu düşüncede olanları belirten endeks 8,8 seviyesinde gelirken gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali endeksi 11,3, konut tamiratı yapma ihtimali 22,0 olarak açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tüketici güven endeksindeki artışa ilişkin olarak Twitrer hesabından şu şekilde bir değerlendirmede bulundu:

0-200 arasında değeri yansıtan tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması iyimserliği, küçük olması kötümserliği ifade ediyor. Borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu yansıtıyor.

Yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) ise Mayıs 2020 dönemine ait değişimleri açıklandı.
YD-ÜFE Mayıs Verileri
Kaynak: TÜİK

YD-ÜFE, Mayıs ayına kıyasla %1,47, 2019’un aynı dönemine kıyasla %10,06 oranında artış gösterdi. Geçen yılın Aralık ayı rakamları ile karşılaştırıldığında %14,26, on iki aylık ortalamalara göre %7,23 oranında artış gösteren YD-ÜFE, altında yer alan ana sektörlerden en fazla düşüş enerjide gerçekleşti.

Haziran ayında petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle enerji sektörü YD-ÜFE yıllık bazda %59,35 oranında azaldı. En fazla artış %20,40 ile dayanıklı tüketim malında olurken onu % 14,02 ile sermaye malı, %12,91 ile dayanıksız tüketim malı, %12,06 ile madencilik ve taşocakçılığı, %10,01 ile imalat %8,70 ile aramalı izledi.

Yıllık en fazla düşen enerji grubu, aylıkta en fazla yükseliş gösterenler arasında başı çekti.
En Fazla Artış Enerji Grubunda
Kaynak: TÜİK

Covid-19 pandemisinin küresel petrol talebinde keskin düşüş yaratmasıyla fiyatlar tarihin en büyük kayıplarına tanık olmuştu. Piyasadaki sert kayıpların ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve koalisyonu tarihin en büyük üretim kısıntısını yaptı. Bu kararın ise Temmuz sonuna kadar devam etmesi konusunda mutabakata varıldı.

Gerek arzın kısılması gerekse normalleşme sürecinin başlamasıyla petrol fiyatlarında toparlanma gerçekleşti. Birçok ülkede Mayıs ayının sonu ve Haziran başı itibarıyla pandemi için konulan kısıtlamalar kaldırıldı. Şu dakikalarda ham petrolün varili 39 dolar üstünde seyrediyor.

Fiyatların bu ay boyunca yukarı yönde hareket etmesi enerji sektöründe YD-ÜFE’nin aylık bazda %22,03 artmasını sağladı. Diğer ana sektörlerden madencilik ve taşocakçılığında %0,95, imalatta %1,49, ara malında %1,20 ,dayanıklı tüketim malında %0,95, dayanıksız tüketim de %1,53 ve sermaye malında %1,31 oranında artış gerçekleşti.

Yurt içi ekonomik verilerin iyi gelmesine rağmen ikinci dalga endişesi gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.
Dolar 6,85 Üstü Seyrediyor
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Dolar haftanın ilk işlem gününe yatay başladıktan sonra 6,8592’ye kadar çıktı. Saat 14:10’da da bu seviyeye yakın seyrediyor. Kur iki haftadır üst üste Türk lirası karşısında değer kazanıyor. TL, şu sıralarda ABD doları karşısında %0,17 ile en fazla değer kaybeden üçüncü gelişmekte olan ülke parası konumunda.

Analistler yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 6,86 – 6,89 – 6,92 – 7,00 seviyelerini bekliyor. Olası düşüşlerde ise 6,8150 – 6,7950 – 6,7750 – 6,7450 bandı izlenecek. Geçen Cuma günü TCMB’nin Çin swap anlaşmasına ilişkin açıklaması kuruda kısa süreli düşüş yaratmıştı. Ancak bu tutumunu devam ettiremeyen Dolar/TL paritesi yeni bir yükseliş trendine girme isteği duyuyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu