
Salı günü dolar ve Euro kurundan yeni rekorlar geldi. Yurt içinde yatırımcılar Perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısına odaklandı. Wall Street’teki endekslerin dün rekor kapanış gerçekleştirmesinin ardından gerileyen dolar, şu dakikalarda kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Dolar kuru Salı günü 7,40’ı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kapanışa doğru bir miktar gerileyen kur, günü 7,37’den noktalandırdı. ABD’de konut başlangıçlarının Temmuz’da sert yükselmesi Wall Street’te endekslere rekor kapanış getirdi.
Bunun etkisiyle düşüşe geçen dolar 7,34’e kadar geriledi. Sabah 10:00 itibarıyla yükselişe geçerken gün içi en yüksek 7,38’i kaydetti.
Piyasalar yarın açıklanacak faiz kararına odaklanmış durumda. Yabancı yatırımcıların geneli 50-100 baz puan arasında bir artış olmasını bekliyor. Öte yandan sınırlı düzeyde faiz artırımının kurun ateşini söndürmeye yetip yetmeyeceği de tartışılıyor.
Merkez Bankası parasal sıkılaştırma çerçevesinde yeni bir repo ihalesi daha düzenledi.Analistler bankanın faiz artırımı dışında alternatif yollarla döviz kurlarındaki yükselişi engellemeye çalıştığını belirtiyor. Merkez Bankası Ağustos’un ilk haftasından bu yana piyasadan likidite çekme ve repo ihalesi açma gibi adımlar atarak finans piyasalarında istikrarı sağlamaya çalışıyor.
Banka son yayımladığı beklenti anketinde yıl sonu dolar kuru tahminini 7,34’e yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, kendilerinin bir kur hedefi olmadığını ancak aşırı oynaklığa da izin verilmeyeceğini söylemişti.
Türkiye’nin yabancı yatırımlarının azalması döviz girdisini düşürürken, bu tablo doları destekleyen faktörler arasında yerini aldı.
Dünya yazarlarından Talip Aktaş’ın hazırladığı tabloya göre gayrimenkul hariç doğrudan yabancı yatırımları (DYY) 2019 yılında 5,6 milyar dolar ile son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Eldeki verilere göre yabancı yatırımları 2015 yılından bu yana ara vermeden azaldı.
Son 20 yıl içerisinde gerçekleşen 165,7 milyar dolarlık yatırımın en büyük kısmının hizmet sektöründe olduğu bildirildi. DYY’lar 2000 yılında ilk kez 1 milyar doların üzerine çıkarken, 2009 yılında 19 milyar 937 milyon dolar ile en yükseği kaydetmişti.
Uzmanlar dönem dönem yabancı bankalar ve kurumlar için alınan kararların yabancı güvenini zedelediğini düşünüyor. Türk lirasının hızla değer kaybettiği şu günlerde yerli yatırımcı bile liradan kaçarken, bir de azalan döviz girdisi ve Merkez Bankası rezervindeki düşüş kurlardaki yükselişi tetikliyor.