60 yıla yakın bir zamandır varlığını sürdüren Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. bu sabah KAP’a yaptığı açıklama ile Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satışı için görüşmelere başlandığını bildirdi. İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin paylaştığı habere göre; yapılan bu alışveriş Türk medyasına vurulmuş bir darbe olarak değerlendirildi.
kolayca yatırım yapın
Söz konusu satış işlemine dahil olan birimler arasında; Doğan Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık Ödeme Aracılık ve Tahsilat Sistemleri A.Ş. (Yaysat), Doğan Gazetecilik A.Ş. (Posta, Fanatik), Doğan TV Holding A.Ş., DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş. (Kanal D TV), Doğan Haber Ajansı A.Ş., Doruk Televizyon ve Radyo Yayıncılık A.Ş. (CNN Türk TV), Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ve Mozaik İletişim Hizmetleri A.Ş. (D Smart) gibi yazılı ve görsel bölümler yer alıyor.
Satış haberlerinin ardından Doğan Holding hisseleri tavan yaptı.Şirketin Borsa İstanbul’da işlem gören hisseleri %19’a varan bir artış kaydetti. Söz konusu paylarının tamamının satışı ve devri konusunda 1.100.000.000 dolar işletme değerinden, ilgili finansal borçların indirim konusu yapılması suretiyle, 890.000.000 dolar hisse değeri üzerinden, Demirören Holding A.Ş. ile görüşmelere başlandığı bildirildi.
FT bu haberi “Türk medya kralı Erdoğan müttefiğine medya ordusunu satmayı kabul etti” başlığıyla paylaştı.Türk medyası için tarihi bir an olarak görülen bu karar, görünen o ki yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da tepki topladı. Aydın Doğan’ın sahibi olduğu ve Kanal D, Posta, Hürriyet, CNN Türk gibi basın organlarının yer aldığı kuruluşların satılması, “hükümet yanlısı agresif bir çizgi” olarak yorumlandı.
2016 yılında yaşanan darbe sonrası Türkiye’de gazeteciliğin zaten kısıtlandığı bildirilirken, 100 kadar gazetecinin de halen parmaklıklar ardında olduğunun altı çizildi. Bir dönem Doğan Grubu için çalışmış olan gazeteci Andrew Finkel ise yaşanan gelişmeyi “bir devrin sonu” sözleriyle özetledi.