Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Doğal Afetlerin Ekonomiye Korkunç Etkisi Rakamlarla Ortada!

Sel ve su kaynaklı diğer afetlerin dünyanın en büyük ekonomilerine 2050'ye kadar vereceği zararın büyüklüğü, hazırlanan bir raporla ortaya çıktı. Detaylar haberde;
Doğal Afetlerin Ekonomiye Korkunç Etkisi Rakamlarla Ortada!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Pazartesi günü yayımlanan bir rapora göre, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden bazılarında kötüleşen kuraklıklar, fırtınalar ve sağanak yağışlar gibi afetlere bağlı olarak büyük kayıplar görülebilir. Tahminlere göre pek çok ekonomide gayri safi yurt içi hasılada (GSYİH) 2050 yılına kadar 5,6 trilyon dolarlık kayıpların ortaya çıkması muhtemel görünüyor.

2022 yılında dünyanın pek çok ülkesinde şiddetli yağışlar çeşitli sektörleri olumsuz etkilerken, son dönemde Çin ve Güney Kore’deki birçok şehir bu nedenle sular altında kaldı. Seller, Hindistan’da su ve elektrik şebekelerinde büyük sorunlar yaratırken, bunun tam tersi olarak kuraklık sorunu ise Avrupa genelinde çiftçilerin hasatlarını tehlike altında bırakmaya devam ediyor.

Bu tür felaketlerin küresel ekonomiye yüz milyarlarca dolara mal olduğu ve gelecekte çok daha büyük yükler getireceği çeşitli araştırmalarla ortaya koyuluyor.

Son olarak Brüksel merkezli Afetlerin Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan Acil Durum Veri Tabanı konuyla ilgili çarpıcı veriler sundu. Rapora göre geçen yıl yaşanan aşırı kuraklık, sel ve fırtınalar 224 milyar doların üzerinde küresel kayıplara yol açtı.

GHD’nin Ülkelere Göre Risk Raporu Paylaşıldı

Mühendislik ve çevre danışmanlık firması GHD ise paylaştığı raporda, iklim değişikliğinin önümüzdeki on yıllarda daha yoğun yağış, sel ve kuraklığı tetikleyeceği için bu maliyetlerin artacağı konusunda uyardı. GHD yöneticilerinden Don Holland, çok fazla veya çok az olduğunda suyun “bir topluluğun yaşayabileceği en yıkıcı güç” olabileceğini vurguladı.

GCM Yatırım Banner

GHD, çeşitli ekonomik ve iklim koşullarını temsil eden şu yedi ülkede su risklerini değerlendirdi: Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Kanada, Birleşik Krallık, Filipinler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya.

Küresel sigorta verilerini ve ekstrem olayların farklı sektörleri nasıl etkileyebileceğine dair bilimsel çalışmaları kullanan ekip, ülkelerin hem acil maliyetler hem de genel ekonomi açısından karşı karşıya kaldığı kayıpların miktarını tahmin etti.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıplar 2050 yılına kadar toplam 3,7 trilyona kadar çıkabilir. ABD gayri safi yurtiçi hasıla o tarihe kadar her yıl yaklaşık yüzde 0,5 oranında daralabilir.

Dünyanın 2 numaralı ekonomisi olan Çin ise yüzyılın ortasına kadar yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık kümülatif kayıplarla karşı karşıya görünüyor.

Afetlerden En Çok Etkilenecek Sektörler Sıralandı

Küresel ekonomi için en hayati öneme sahip iş sektörlerinin başında gelen imalat ve dağıtım sektörü, su kıtlığının üretimi aksatması, fırtına ve sellerin altyapı ile envanteri yok etmesi nedeniyle 4,2 trilyon dolara mal olan felaketlerden en fazla etkilenen sektörler olacak.

Hem kuraklığa hem aşırı yağışa karşı hassas olan tarım sektörü, 2050 yılına kadar 332 milyar dolar zarar görebilir. Büyük zorluklarla karşı karşıya olan diğer sektörler ise perakende, bankacılık ve enerji olarak sıralanıyor.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen bu yılki Dünya Ekonomik Forumu’nda, küresel bir uzman grubu, politika yapıcılara su yönetimi konusunda tavsiyelerde bulunmayı amaçlayan suyun ekonomisini araştırmak için yeni bir komisyon kurmuştu. Komisyonun eş başkanı Tharman Shanmugaratnam “suyu ve iklimi nasıl yönettiğimizi birlikte değiştirmeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.