Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Sektör Temsilcileri DİR Uygulamasının Son Bulmasının İhracatı Düşürmesinden Endişeli

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, DİR uygulamasının sona ermesinin sektörün bu kapsamdaki 3 milyar dolarlık ihracatını düşüreceğini söyledi.
Sektör Temsilcileri DİR Uygulamasının Son Bulmasının İhracatı Düşürmesinden Endişeli
Son Güncelleme: 
Yorum

Dahilde İşleme Rejimi (DİR), ihracat yapıp kullandığı hammaddeleri ithal etmek zorunda kalan firmalara, gümrük muafiyeti tanıyan bir uygulama. İhracatçı firmalar bu uygulama sayesinde; KDV, ÖTV, gümrük ve diğer bazı vergilerden muaf tutuluyor.

Bu firmalar ihraç edecekleri ürünlerde kullandıkları hammadde, mamul, yarı mamul, ambalaj ve ara malı gibi ürünleri ithal ettiklerini taahhüt etmeleri halinde DİR kapsamında çeşitli teşviklerden ve kolaylıklardan faydalanıyor. Fakat DİR kapsamında hurda altın işleme düzeni uygulaması 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar bu durumun getireceği dezavantajları anlattı.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar2019 yılında DİR kapsamında gerçekleşen ihracat miktarı 3 milyar dolara ulaştı. ABD ile Türkiye arasında geçen yıl yapılan görüşmeler neticesinde 100 milyar dolar ticaret hacmi belirlenmişti. Mustafa Kamar, söz konusu listeye mücevher sektörünün de alınmış olmasından dolayı memnun olduklarını söyledi.

DİR uygulamasına değinen Kamar, 2018 yılında 1 milyar, 2019’da ise 3 milyar dolar civarında mücevher ihracatı yapıldığını açıkladı. Kırgızistan, Suudi Arabistan, Rusya ve Dubai gibi ülkelerin hurda altını Türkiye’ye yolladıklarını, bizim de bu altınları yeniden işleyip ihraç ettiğimizi anlattı.

ABD başta olmak üzere birçok ülkeye hurda altınlarını Türkiye’ye göndermeleri çağrısında bulunan Kamar, diğer taraftan 31 Aralık 2019 tarihinde biten uygulamanın getireceği zararlara değindi. 1 Ocak 2020’den itibaren Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) kurallarının geçerli olacağını ve 3 milyar dolarlık ihracatın gerileceğini söyledi.

Hurda altınların İstanbul Altın Borsası’ndan geçerek ihraç edilmesi maliyet artışı anlamına geliyor.

DİR Nedir?Geçen süreci anlatan Mustafa Kamar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a mektup yolladıklarını ve gerçekleşecek mağduriyetleri açıkladığını söyledi. Hurda altınların İstanbul Altın Borsası’ndan geçirmeden işlemenin OECD kurallarına ters düştüğünü, fakat bu durumda kilo başına maliyetin 100 dolar artacağını belirtti.

Konunun OECD heyetiyle görüşüldüğünü söyleyen Kamar, heyetin ikna olmadığını ve kuralların değiştirilmediğini belirtti. DİR uygulamasının kendileri için bir fırsat olduğunu, 3 milyar dolarlık ihracatın artırılması hedeflenirken tam tersi düşüş göstereceğini söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu