Türkiye’de 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında birçok ülkeden maddi desteler geldi. Bu desteklere bir yenisini ekleyen ABD yönetiminin finansal kuruluşu olan US International Development Finance Corporation (Amerikan Uluslararası Kalkınma Finans Kuruluşu-DFC) Şekerbank ile anlaşma imzaladı.
DFC, Şekerbank’a depremlerinden etkilenen bölgenin kalkınması için 100 milyon dolar tutarında kredi verecek. Banka kendi kaynaklarından 33 milyon dolar ekleyecek ve proje tutarı 133 milyon dolar olacak.
Söz konusu kredi öncelikle kadınlara ait işletmelerin ve KOBİ’lerin finansmanı için kullanılacak. Ayrıca kredi ile yedi yılda 350 bine yakın KOBİ’yi, deprem bölgesinde yaklaşık 1,5 milyon mevcut ve yeni istihdamı desteklemek hedefleniyor.
“Kredilerin Çoğu 2 Bin Doların Altında Olacak”
DFC kredisine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, depremden sadece birkaç ay sonra kaydedilen ilerlemeyi görmekten çok etkilendiklerini belirtti.
Sürecin kalıcı bir şekilde ilerlemesi için krediye veya finansmana ihtiyaç olduğunu söyledi. Kredilerin çoğunun 2 bin doların altında olduğunu ve böylece 100 bin kişiye fon sağlanabileceğini kaydetti.
Flake, “Türkiye’nin toparlanma ve yeniden inşa sürecinde yer almaktan onur duyuyoruz.” dedi.
“Çarların Dönmesi için Uzun Vadeli Dış Kaynak Girişi Önemli”
Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan ise kredinin mümkün olduğunca tabana yaygın bir şekilde kullandırılacağını söyledi.
Deprem bölgesinde üretim çarklarının yeniden dönmeye başlaması için uzun vadeli dış kaynak girişinin önemli olduğuna değindi.
ABD depremden hemen sonra Türkiye’ye 235 milyon dolarlık destekte bulunmuştu. Amerikan kurumlarınca 110 milyon dolarlık destek sağlanmıştı.
Kaynak: AA