Deutsche Bank Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Araştırma Direktörü Christian Wietoska, CNBC-e’de katıldığı canlı yayında, Türkiye’nin ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
kolayca yatırım yapın
Wietoska, Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararlarının Türkiye tarafından yakından izlendiğini ve nasıl yansımalar görülebileceğini değerlendirdi.
Küresel merkez bankalarının öneminin Türkiye için kısıtlı olduğunu belirten Wietoska, “Türkiye, dünyaya kıyasla farklı bir döngüde. Enflasyon uzun süredir artıyor. Dezenflasyon süreci daha yeni başladı ve bu senenin sonunda düşüş bekleniyor dolayısıyla bunun önemi çok da net değil. Ancak Avrupa’daki büyüme ihracat için turizm için Türkiye açısından önemli.” diye konuştu.
Enflasyon Beklentisini Paylaştı
Wietoska enflasyon beklentilerini de paylaştı. Enflasyonda öngörülerinin yüzde 42 oranında olduğunu belirten Wietoska, Kasım ayında 50 puanlık bir düşüş beklediklerini belirterek, “Enflasyonu yüzde 70’den yüzde 40’a düşürmek önemli değil yüzde 40’ten yüzde 20’ye düşürmek de önemli. Bu da oldukça şahin bir duruş gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.
Wietoska, TCMB’nin dezenflasyona odaklanmasını önemli gördüklerini sözlerine ekledi. Türkiye için en önemli noktanın şu an başladığını vurgulayan yetkili, “Sonraki aylar kolay olacak çünkü istikrarlı bir kur var, dezenflasyonla mücadele konusunda ancak ilk defa büyümede de bir yavaşlama görüyoruz sonraki yılın ilk çeyreğinde bunun faiz düşüşleri ile dengeli bir şekilde ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
Dolarda Düşüş Beklentisi
Şu an önemli olanın daha istikrarlı bir kur olduğunu, sadece nominal anlamda değil reel anlamda bir düşüş beklendiğini belirten Wietoska, turizmin olumlu etkide bulunması ve TL’ye yeniden dönüşmesiyle, TL’nin yaz aylarından sonra bir zayıflama göreceğini ve 37 TL seviyelerini çıkacağını düşündüklerini söyledi.
Wietoska, TCMB’nin çok iyi bir iş çıkardığını, yönetimin şahin duruşunu sürdürmesi halinde, ben kişisel olarak enflasyonun yüzde 45’ten daha düşük noktalara ineceğini düşündüğünü belirtti. Bunun uzun dönemde 250 baz puanlık düşüşe yol açacağını, daha dikkatli bir yaklaşımın daha agresif düşüşlere yol açabileceğini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Nisan’dan sonra büyümeyi pozitif tutmayı başardığını ve bunun büyük bir başarı olduğunu kaydeden Wietoska, “Şu an önemli olan şey de enflasyonu düşürürken resesyona düşmüyorlar. Bu zor bir iş ama Türkiye’de politika yapıcılar doğru yolda bunun için. Bu yaklaşımla devam ederlerse duruma oldukça olumlu bakıyoruz. Ekonominin yeniden dengelenmesinde başarılı olacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.