Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Dermenciev, Türkiye sınırında yaşanan TIR sorunu ile ilgili bugün açıklama yaptı.
Kapıkule Sınır Kapısı karşısında Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda inceleme yapan Dermenciev, teftiş sonrası sınırda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sebze-meyve denetiminde görevli devlet ile özel sektör temsilcileri arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye-Bulgaristan sınırındaki TIR geçişlerinde problem çıkmıştı.
Dermenciev, bu problemin giderildiğini açıklayarak; “Jandarmanın müdahalesi sayesinde TIR trafiği normale döndü” şeklinde ifadede bulundu.
Ülkesinde geçici hükümetin 2 Ağustos tarihinde göreve başladığını ve Bulgaristan-Türkiye sınırında TIR kuyruğu sorunuyla karşılaştığını hatırlatan Dermenciev, Cuma günü bölgede geçiş için bekleyen TIR’ların uzun kuyruklar oluşturduğunu ifade etti.
Sorunu çözmek için jandarmanın müdahalede bulunmak mecburiyetinde kaldığını söyleyerek kolluk kuvvetleri sayesinde trafiğin olağan seyrine kavuştuğunu aktardı.
Türkiye tarafından konuya ilişkin bir değerlendirme gelmedi.
Denetimin Kamudan Özel Sektöre Devri İhtilaf Yarattı
Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’ndaki denetimler, Bulgaristan’ın eski başbakanı Boyko Borisov tarafından kamu görevlilerinden özel sektöre devredilmişti.
Geçtiğimiz ay istifa eden eski Başbakan Kiril Petkov ise sınır kapısındaki denetimleri eleştirerek, devletin zarara uğratıldığını söylemişti.
Petkov’a göre Bulgaristan sınır kapısında gerçek bir denetim yapılmadı ayrıca devlet 10 yılda en az 500 milyon euro zarar etti.
Sınırda denetim yapan şirketin görevine son veren Petkov’un bu hamlesine karşın özel şirket, mahkeme kararıyla sınır denetimine geri döndü.
Yaşanan gelişmelerin ardından devlet yetkilileri, şirket çalışmalarını denetlemeye başladı. Bu denetlemelere ise özel şirket karşı çıktığı için sınır kapısında uzun TIR kuyrukları oluştu.
Türkiye’den Bulgaristan’a giriş yapmak isteyen TIR’lar, 26 saate yakın bir süre dışarıda bekletildi.
Konu ile ilgili daha önce açıklama yapan TİM Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Üyesi Berdan Ber, Bulgaristan sınır kapısının ihracatta ilk ortak pazara giriş noktası olduğunun altını çizerek, girişte büyük sıkıntılar yaşanmasını; “Sınır kapısında 100 milyon dolara yakın ürünün çöp olma riski oluştu” olarak yorumlamıştı.