Mobius’un yorumları, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 10 ilde büyük yıkıma sebep olmasının üzerine geldi. Kayıtlara göre toplamda depremde 6 bin 444 bina yıkılırken 9 Şubat saat 07.45 itibarıyla 12 bin 873 kişinin hayatını kaybetti.
Depremin bilançosu artarken ekonomiye ilişkin kaygılar da arttı. Profesör Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin ilk günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle demişti:
Ancak Mark Mobius gibi Türkiye için pozitif olanlar da var. CNBC’nin haberine göre gelişmekte olan piyasaların önde gelen gurularından Mobius Capital Partners kurucusu Mark Mobius, deprem felaketine ve ekonomik sorunlara rağmen iyimserliği koruyor.
Mobius’un konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:
“Ülkeye yatırım yapmak söz konusu olduğunda, Türkiye’nin hala yatırım için uygun bir yer olduğuna inanıyoruz. Aslında orada yatırımlarımız var. Sebebi ise Türklerin çok esnek olmaları, yüksek enflasyon ve çok zayıf bir lirayla bile bütün bu felaketlere ve sorunlara o kadar ayak uydurabilmeleri… Yani Türkiye’ye yatırım yapmak bizi hiç korkutmuyor.”
Aynı habere göre İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen de görüş bildirdi.
Ülgen, deprem bilançosuna ilişkin yeniden inşa harcamaları hakkında Türkiye’nin mali alana sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılaya oranının yaklaşık yüzde 34 olduğunu ve bunun, ABD ve Avrupa ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğunu belirtti.
Ülgen’e göre bu, kamu borç oranında önemli bir artış anlamına gelse bile, Türkiye’nin mali harcama için yeri olduğu anlamına geliyor.
Büyük bir ülke olarak Türkiye’nin doğal acil durumlarla başa çıkmak için önemli bir kapasiteye sahip olduğunu dile getiren EDAM Başkanı, “Eldeki kapasite ne olursa olsun maalesef bu tür bir felakete müdahalede yetersiz kalacaktı” dedi.