Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Alperen Güler, 6 Şubat 2023 depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, deprem bölgesine erişimde yaşanan uzun araç kuyruklarını ve ulaşım sorununu değerlendirdi.
Afet bölgesine karayolu ağırlıklı olarak ulaşım sağlandığına işaret ederek, karayolu ulaşımında koordinasyonun doğru bir şekilde kurgulanması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin yaşanılan felaketin ardından çok fazla hassasiyet göstererek yardım malzemeleri gönderdiğini anımsattı.
Güler, ancak en son edindiğimiz bilgiye göre gönderilen araçlar Konya’dan sonra ilerlemekte güçlük çekiyorlar. Bölgeye erişim için kullanılan yollarda uzun araç kuyruklarının oluştuğunu, ulaşan araçların da boşaltılmasında ekipman ihtiyacı olduğunu iletti.
Demiryolu Kullanımının Organize Edilme
Afet bölgesine gönderilen araçlardaki ekipman eksikliği sebebiyle araçların bölgede uzun süre beklediğine dikkat çekti. Araçların aynı problemin dönüş yolunda da yaşadığını kaydetti.
Güler söz konusu problemde demiryolu kullanımının organize edilmesinin gerekliliğini savunarak, demiryolunun karayolunda yaşanan olumsuz etkilerden etkilenmediğinin bilgisini verdi.
Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Güler, bölgede yaşanan söz konusu problemin deniz, demir, hava ve kara olmak üzere tüm ulaşım yollarının afetlerde verimli kullanılması ihtiyacını gösterdiğini ileri sürdü.
Kayseri, Sivas, Elazığ ve Konya’ya demiryolu ulaşımın mümkün olduğunu bildirerek, ulaşımdaki sorunun hava şartlarından kaynaklandığını vurguladı.
Bu sebepten demir yolu ulaşımının olumsuz hava koşullarından en az etkilenen taşıma yolu olduğunu öne sürerek, bunun avantaj olduğunu ifade etti.
Karayoluyla taşınan yardımlardan kat ve kat daha fazlasının demiryolu ile taşıyabileceğinin altını çizdi. Demir yolu ulaşımının etkili bir şekilde kullanılabilmesi durumunda trafikten en az şekilde etkileneceğine işaret etti. Güler, en azından açık olan demiryolu hatlarının değerlendirilebileceğini söyleyerek görüş bildirdi.