Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Denizbank ve Şekerbank’ta kara para aklama gözaltı kararları

Denizbank ve Şekerbank çalışanları dahil 85 kişi için kara para aklama suçlamalarıyla gözaltı kararı alındı. Soruşturmanın detayları şöyle:
Denizbank ve Şekerbank’ta kara para aklama gözaltı kararları
HABER GİRİŞ

İstanbul’da suç gelirlerinin aklanmasına yönelik soruşturmada 47,5 milyar TL’lik şüpheli işlem tespit edildi. Yabancı kartlarla yapılan işlemlerde Denizbank, Şekerbank ve Ozan Elektronik Para’ya ait POS cihazlarının kullanıldığı öğrenildi.

Medyada yer alan haberlerden; operasyonda gözaltına alınan 85 kişiden 16’sının Denizbank, Şekerbank ve Ozan Elektronik Para A.Ş.’nin çalışanları olduğu bilgisi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise suç gelirlerinin aklanmasına yönelik yürütülen geniş çaplı soruşturmayla ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, tefecilik, banka ve kredi kartı kanununa muhalefet, ödeme hizmetleri ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin kanuna muhalefet ile suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından kişiler ve şirketler hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

2022 yılında gelen bir e-posta ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada, bazı kişi ve şirketlerin mali profilleriyle uyuşmayan yüksek hacimli finansal hareketler gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün MASAK ve BDDK raporlarıyla yürüttüğü incelemelerde, şüpheli işlem örüntüleri belirlendi.

Raporda, şüphelilerin bankacılık faaliyetlerinin mesleki ve mali profilleriyle örtüşmediği vurgulandı.

47,5 milyar liralık işlem hacmi

8 Temmuz 2024’te MASAK raporunda dikkat çeken bulgular yer aldı. Yabancı kartlar üzerinden gerçekleşen işlemlerin, organize şekilde kurgulanmış POS kullanımı içerdiği ve POS cihazlarının da büyük çoğunluğunun Denizbank, Şekerbank ve Ozan Elektronik Para A.Ş.’ye ait olduğu ifade edildi.

Raporda, 2022 – 2024 yılları arasında 21 firmaya ait 312 POS cihazı üzerinden toplamda 47,5 milyar TL’yi aşan işlem hacmine ulaşıldığı, bu işlemlerin yüzde 99,99’unun yabancı kartlar üzerinden gerçekleştiği, işlem hacminin büyük kısmının, aynı gün farklı kartlarla, aynı tutarlarda yapılan işlemlerden oluştuğu ve bu işlemlerin yüzde 93,11’lik bölümünü teşkil ettiği belirtildi.

Aynı zamanda yine bu işlemlerin önemli bir bölümünün gece saatlerinde gerçekleştiği ve firmaların faaliyet alanlarıyla işlem zamanları arasında belirgin bir uyumsuzluk bulunduğu söylendi.

Açıklamanın devamında, “gerçek ticari faaliyet izlenimi vermeyen, organize şekilde kurgulanmış POS kullanımı ve finansal işlem örüntülerine rastlandığı, işbu işlemlerle büyük miktarda komisyon geliri elde edildiği ve MASAK tespitlerine göre söz konusu gelirlerin soruşturmada adı geçen şüpheliler ve şirketler tarafından çeşitli yöntemlerle aklandığı, POS cihazlarının büyük çoğunluğunun Denizbank, Şekerbank ve Ozan Elektronik Para A.Ş.’ye ait olduğu, şüpheli görülen işlem hacminin büyük bir kısmının söz konusu kuruluşlar tarafından sağlanan POS chiazlarıyla gerçekleştirildiği anlaşılmıştır,” ifadelerine yer verildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.