Covid-19 salgınının çıkış yeri olan Çin’de geçtiğimiz aylarda vakaların yeniden başlamasıyla kısıtlamalar artırılmıştı. Ülkenin önemli finans merkezlerinden olan Şanghay’da altı haftadan fazla süredir karantina önlemleri uygulanıyordu.
Kısıtlamalar kentte ekonomiyi önemli derecede yavaşlatırken, tedbirlerin 1 Haziran’dan itibaren gevşetileceği açıklaması geldi.
Çin’de kısıtlamaların azaltılacağı haberi arz endişelerini doğururken, demir çelik fiyatlarında artış oldu. Limanlarda stokların azalması ve piyasalarda artan risk iştahı fiyatları yukarı çekti.
Dalian Emtia Borsası verilerine göre Eylül teslimatlı demir cevheri vadeli kontratı DCIOcv1, yüzde 3,9 yükselerek ton başına 123 dolara yaklaştı. Kok kömürü vadeli fiyatları DJMcv1 yüzde 6,1, kok vadeli fiyatları DCJcv1 yüzde 5,4 oranında artış gösterdi.
Shanghai vadeli işlemler borsasında nervürlü çelik SRBcv1 fiyatları yüzde 1,4, sıcak haddelenmiş çelik (HRC) rulo SHHCcv1 fiyatları ise yüzde 1 arttı. Çin’deki demir cevheri liman stoklarının 13 Mayıs itibarıyla 141.75 milyon ton ile Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediği bildirildi.
Rusya-Ukrayna savaşı ile yükselişe geçen demir çelik fiyatları tüm sanayi sektörlerini zora sokuyor. Fiyatlardaki artışın makine, otomotiv, beyaz eşya ve konut olmak üzere bağlantılı olduğu birçok sektörde zam yaratacağı belirtiliyor.
Rusya ve Ukrayna’nın önemli tedarikçilerden olduğuna dikkat çekilirken, savaş nedeniyle oluşan sıkıntı, fiyatların keskin bir şekilde yükselmesine neden oldu. Türkiye, dünyadaki önemli çelik üreticileri arasında yer alırken, Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre 2021 yılında 22,4 milyar dolarlık ihracat yapıldı.