
Perşembe günü kapanışta %0,17 değer kaybeden Almanya’nın gösterge borsa endeksi DAX (GDAXI), Cuma günü de aşağı yönde hareket ediyor. Ocak ayında fabrika siparişlerinin iyi gelmesine karşın, küresel piyasalarda azalan risk iştahı, endeksin negatif bölgede kalmasına sebep oldu.
DAX endeksi, TSİ 15.47’de 0,58 değer kaybıyla 13.974,90 puandan işlem görüyor.
Dün 14.056,34 puandan kapanan endeks, yeni işlem gününe sert düşüşle başladı. 13.996,45 puandan açıldıktan sonra 13.864,4 – 13.996,45 arasında hareket etti. Yıllık bazda %16 artış gösteren endeks, en yüksek seviyeyi 14.197,49 olarak kaydetmişti.
Piyasalarda dünden bu yana devam eden satış baskısında, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki artışın etkisi oldu. FED Başkanı Jerome Powell enflasyon ve istihdamda hedeflerden çok uzakta olduklarını ve faizlerin düşük tutulmaya devam edileceğini söyledi. Powell sonrası Amerikan 10 yıllık tahvil getirisi 1,60’ı test etti.
Bunun etkisiyle ABD öncülüğünde Avrupa hisse senedi piyasalarında risk iştahı azaldı. Bugün Almanya’da ocak ayı fabrika siparişleri açıkladı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre fabrika siparişleri ocak ayında %1,4 artarak, piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Ancak açıklanan olumlu veri ülke borsa endeksindeki negatif havayı düzeltmeye yetmedi.