
Küresel durgunluk endişeleri son zamanlarda tüm dünyanın gündemindeyken Davos’taki yıllık Dünya Ekonomik Forumu’nun katılımcıları, bu konuda adeta ikiye bölündü. İş dünyasının liderleri ekonomik büyümenin yavaşladığı konusunda hemfikir olsalar da olası bir durgunluk söz konusu olduğunda fikir birliğinin sona erdiği görüldü.
Sonuçta Dünya Ekonomik Forumu; ABD-Çin anlaşmazlığının ticaret ve tüketici duyarlılığını etkilemesiyle birlikte yatırımcıların ciddi bir ekonomik kriz hakkında giderek daha çok endişelendikleri bir zamanda geldi. Davos’taki liderlerin küresel resesyon hususunda ikiye bölünmeleri de haliyle dikkat çekti.
Örneğin, JP Morgan CEO’su Jamie Dimon Çarşamba günü CNBC’ye verdiği demeçte, jeopolitik kargaşanın bir resesyona yol açabileceğini söyledi.ABD ekonomisinin devam eden bir gemi gibi olduğunu kaydeden Dimon, jeopolitik gürültülerin, Brexit karmaşasının, FED’in yapacağı şeyin, kapanmanın, ticaretin bunların hepsinin geminin önündeki sudaki şamandıralar olduğunu dile getirdi. Ve sonunda tüm bunların bir yavaşlamaya ya da resesyona neden olabileceğini belirtti.
Bridgewater Associates’ten Ray Dalio da dün verdiği bir demeçte, gelecek yıl ABD’de durgunluk için önemli bir risk olduğunu bildirmişti. Buna göre milyarder Dalio; “bu küresel olarak bir yavaşlama olacak. Yalnızca ABD’de değil, Avrupa’da, Çin’de ve Japonya’da da yaşanacak” demişti. Ayrıca; “bence daha kolay bir para politikası izleyerek dengeyi genişletme ihtimaliniz var, böylece daha yavaş bir şekilde büyür, bir süre daha resesyon yaşamamış olursunuz” ifadeleriyle görüş aktarmıştı.
Nobel ödüllü ekonomist; “tahmin etme yeteneğime güvenmiyorum ama evet, bence 2019’da ayı piyasası için bir risk var” diyerek ayı piyasası rivayetlerinin güçlü bir tutum aldığını anlattı. Bununla birlikte, uzun zamandır gerçek bir deflasyon görmediğimizi vurgulayarak böyle bir hissiyatın olduğunu dile getirdi. Öte yandan, Blackstone Başkanı ve CEO’su olan Steve Schwarzman ise Davos’ta verdiği demeçte, ABD ekonomisinin geçmişte olduğu yere göre yavaşladığını söylese de resesyon için ihtimal vermedi.
Ve bu rakamın ABD gibi büyük bir ülke için sürdürülemez olduğunun üzerini çizdi. Bu yıl ise yüzde 2.5 ila 2.75 arasında büyüyeceklerini öngören Schwarzman, yine de herhangi bir durgunluk görmediğini belirtti. “Bunun yılın son iki ayında nereden geldiğini bilmiyorum. Tüketici güveni bir miktar azaldı bu da fonksiyon bozukluğunun bir kısmından kaynaklanıyor ancak hala çok para harcıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Schwarzman’ın yanı sıra ING CEO’su Ralph Hamers da yakın bir durgunluk için gerçek bir işaret olmadığı konusunda ısrar etti. Yavaşlamanın, dünyadaki sürmekte olan pek çok belirsizlikten dolayı beklendiğini aktaran Hamers, bunun tüketici güveninin, kurumsal güveni, yatırımcı güvenini etkilediğini ve tüm bunları bir araya getirdiğinizde biraz yavaşlamanın yaşanacağını tahmin etti.