Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele edilirken hemen hemen her ürüne gelen zam vatandaşın belini büküyor. Bu ürünler arasında özellikle temel ihtiyaç kaynağı suya gelen zam dikkat çekti. Geçen yıllarda ambalajlı su ürünlerine 6 ay da bir zam yapıldığı fakat artık fiyat güncellemesinin her ay gerçekleştiği aktarıldı.
kolayca yatırım yapın
Ekonomim Gazetesi yazarı Yaner Karadeniz haberinde damacana suya bir yılda yüzde 160 zam gelerek fiyatın 50 TL sınırına dayandığı ifade edildi.
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nin (SUDER) verilerine göre su pazarının 2018’de 12,1 milyar litre, 2019’da 11,6 milyar ve 2020’de de 10,5 milyar litreye geriledi. Bunun ise 5,9 milyar litresi damacana, 4,6 milyar litresinin de PET satış kanalından oluştuğu aktarıldı. Geçen yıl ise damacananın payının yüzde 55’e gerilediği ifade edildi.
“Tüketiciler Daha Çok Ambalaja Para Ödüyor”
Konuya dair değerlendirmesine yer verilen SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, dönüşümsüz ambalajlardan (PET, cam), bir miktar damacanaya bir miktar da şebeke sularına dönüş olduğunu vurguladı.
Suyun maliyetleri hakkında konuşarak, ambalajlı su ürünlerinin neredeyse yüzde 90-96’sının su değil diğer maliyetlerden oluştuğunu aktardı. Tüketicilerin daha çok parayı ambalaj malzemelerine ödediğini belirtti.
“Ambalaj Maliyetleri Yüzde 150 Arttı”
Karamehmetoğlu, dünya genelinde yüksek hammadde ve enerji fiyatlarının etkili olduğunu belirterek ambalajlı su ürünlerinin maliyetlerinde yüzde 150 oranında artış yaşandığını kaydetti.
SUDER Başkanı, son iki yıldır tedarik konusuna yönelik sıkıntıların olduğu, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı sürece fiyatların bu yıl daha stabil seyirde olacağını ifade etti.
Getir platformunda en fazla damacana suyun satıldığı aktarıldı. Buna göre geçen yıl bu zamanlarda 19 litrelik damacana suyun 18 TL civarında olduğu fakat her ay su fiyatlarının düzenli bir şekilde arttığı aktarıldı.
Hal böyleyken vatandaşın temel geçim kaynaklarına gelen zamlar yaşam mücadelesini daha da zorlaştırıyor.