
Geçtiğimiz günlerde vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Birçok alanda düzenleme getirilmesini içeren yasaya göre işçi ve işverenin karşılıklı olarak yaptığı anlaşma sonrası iş akdini sona erdirme durumlarında yapılan ikale sözleşmelerinde değişikliğe gidildi.
İkale sözleşmesi kapsamında ödenen kıdem tazminatı dışındaki tazminatlar için daha önceden vergi alınıyordu. 28 Mart 2018 sonrası bu vergilerin alınmayacağı bildirildi. Ancak daha önceden vergisini ödeyenler geri almak için dava açmaya ve bu sayılarda ciddi bir artış olmaya başlayınca, ikale sözleşmesi kapsamında daha önce ödenmiş vergilerin hak sahiplerine iade edileceği duyuruldu.
Tavanı aşan kıdem tazminatları gelir vergisini tabi tutuluyordu.Önceki kurallara göre altı ayda bir artırılan kıdem tazminatının tavanı aşmayacak olan kısmı için vergi ödenmiyor, eğer tavanı aşarsa ödeniyordu. 27 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7103 sayılı torba kanunu çerçevesinde iş sonu, iş kaybı tazminatları veya iş güvencesi tazminatları da kıdem tazminatı gibi değerlendirmeye başlandı. Bu sayede kıdem tazminatının tavanı aşan kısmından da vergi alınmamasına karar verildi.
2018’de değiştirilen kanun sadece kamudakiler için daha önce kesilen vergilerin iadesini öngörüyordu. Özel sektöre yönelik bir çalışma bulunmuyordu. Gelir vergisi ödeyenlerin açtığı davalar ise bir sonuca ulaşamamıştı. Ancak geçen hafta kabul edilen kanun değişikliği ile geriye dönük vergilerin iade edilmesine karar verildi.
Bu imkandan yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmeyeceği bildirildi. Öte yandan daha önceden açılmış davaları üstlenen avukatların vekalet ücreti alamayacakları ve onlar için bir mağduriyet durumunun doğacağı öngörülüyor.
15 bin civarında olan başvurularda toplamda 160 milyon liranın iade edilmesi bekleniyor.Dava açan kişi sayısının 15 bin, bunlar için Maliye Bakanlığı’nın ödeyeceği tutarın 250 milyon lira olması tahmin ediliyor. Bunların 90 milyonunun avukat ve mahkeme masraflarına, 160 milyon lirasının ise iade edilecek vergilere ayrılması öngörülüyor. İmkandan yararlanmak isteyenlerin verginin ödendiği tarihi takiben yılın başından itibaren beş yıl içinde vergi dairesine başvuru yapması gerekiyor.
Engellilik, ölüm, hastalık ve işsizlik sebepleriyle verilen tazminat yardımları da gelir vergisinden muaf tutuluyor. Fakat işsizlik sebepleriyle doğan tazminat konusunda sorun yaşanıyor. Buna göre Türkiye İş Kurumu tarafından ödenen işsizlik maaşları ile İş Kanunu uyarınca işe iade davasını kazanan işçiyi, işe başlatmama tazminatları dışında kalan işsizlik adı altındaki tazminatlar vergiye tabi olacak.