Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Ekonomik Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın gündeminde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları vardı.
kolayca yatırım yapın
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün itibarıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 34’üncü günün geride kaldığını, İsrail tarafından acımasızca öldürülen 11 bine yakın Gazzelinin yüzde 73’ünün kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.
Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetiminin, insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini çiğneyerek okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız. Sürekli insan hak ve hürriyetlerinden, demokrasiden bahseden batılı ülkeler ise İsrail’in tüm bu katliamlarını uzaktan seyrediyor.” ifadelerini kullandı.
Bu ülkeler ve kuruluşların ateşkes çağrısı dahi yapamayacak kadar acziyet içinde olduğunu belirten Erdoğan, “Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’i yakanlara fikir özgürlüğü bahanesiyle göz yumanlar, Filistin bayrağına dahi tahammül edemiyorlar.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmelerin Müslümanlar olarak birliğin güçlendirilmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek, “İnsani ateşkesin sağlanması ve çatışmaların yayılmasının engellenmesi için diplomatik girişimlerimizi sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Bölgeye insani yardım ulaştırmak için de yoğun şekilde çalıştıklarını aktaran Erdoğan, “Bugüne kadar 230 tonu aşan 10 uçak dolusu insani yardım malzemesini mısırlı kardeşlerimizin de desteğiyle El Ariş Havalimanı’na sevk ettik. 2 sivil insani yardım gemisinin bölgeye gönderilmesiyle ilgili hazırlıklarımız devam ediyor.” diye konuştu.
Erdoğan: İş Birliği Geliştirilmeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha şeffaf, daha adil bir uluslararası ekonomi ve finans sistemine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Türkiye olarak mevcut konjonktürde uluslararası ekonomik sistemdeki bu aksaklıklara karşı insan odaklı girişimleri sürdürdüklerini belirten Erdoğan, “500 milyonluk nüfusu ve 1,5 trilyon doları bulan toplam geliri ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bu açıdan şüphesiz önemli bir konuma sahip. Bununla birlikte teşkilat üyelerinin birbirleri ile ticaretinin sadece 85 milyar dolara tekabül etmesi düşündürücüdür.” diye konuştu.
Erdoğan, ticaret hacminin ilk etapta 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması gerektiğini belirterek, “Ticaretten enerjiye, ulaştırmadan çevreye kadar işbirliği potansiyelimizi güçlendirmeliyiz.” diye konuştu.
2025 vizyon belgemizin de stratejik hedefleri arasında yer alan ve 20 yıldır hayata geçirilemeyen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması’nın artık yürürlüğe koyulması gerektiğini ifade etti.