Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 – 2024 Adli Yıl Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Deprem felaketinde 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Erdoğan, yargı mensuplarının millete karşı mesuliyetlerini yerine getirdiğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Depremzedelerin hak kaybına uğramasının önüne geçtiklerini, bölgede bine yakın Hakim ve Cumhuriyet Savcısı ile ortalama 7 bin 500 personelin görevlendirildiğini belirtti.
Gündemin ilk sırasında depremin hayatın farklı alanlarında açtığı yaraları bir an önce sarmak olduğunu, sahadaki duruma göre 189 yeni mahkemenin kurulma işlemlerinin sürdüğünü aktardı.
“Eksikleri Telafi Edeceğiz”
Erdoğan, “Cumhuriyeti korumayı ve yüceltmeyi ancak tarihin kantarına çıkarak doğrusu ve yanlışıyla, eksiği ve fazlasıyla kendimizi tartarak başarabiliriz.” ifadelerini kullandı. Bu anlayışla hiçbir komplekse kapılmadan sorunların üzerine gideceklerini ve eksikleri telafi edeceklerini vurguladı.
Hukuk devletinin herkesin ortak hedefi ve kırmızı çizgisi olduğunu, adalet hizmetlerinde kaliteyi yükselterek ve yargıya olan güveni artırarak toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmenin herkesin görevi olduğunu ifade etti.
“İhtiyaç Duyulan Reformları Yapacağız”
Cumhurbaşkanı, gelecek süreçte ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay dahil olmak üzere çalışma usullerinde ihtiyaç duyulan reformları yapacaklarını açıkladı.
Hiçbir vatandaşın adliyenin adalet kapısı olduğundan şüphe duymaması gerektiğini, hukukun üstünlüğünden taviz vermeyeceklerini paylaştı.
“Milletimiz Yeni Bir Anayasayı Hak Ediyor”
Erdoğan, Darbe Anayasasının gölgesinde Türkiye Yüzyılını konuşmayı Türkiye ve demokrasi için zül addettiklerini, milletin yeni bir anayasayı anasının ak sütü gibi hak ettiğine inandıklarını belirtti. Millete vaatlerinin birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf ekonomi ve birinci sınıf özgürlüklerin tamamlayıcısı, birinci sınıf anayasa olacağını vurguladı.
Bu çerçevede 85 milyonun tamamının sahipleneceği, “İşte benim Anayasam” diyerek baş tacı edeceği bir metni, artık milletin takdirine sunmaları gerektiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı siyasi partileri, yüksek mahkemeleri, üniversiteleri, devlet kurumlarını, baroları, meslek kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini ve milletin her bir ferdini bu sürece katkı vermeye davet etti. Meclis’in açılmasıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir Anayasaya kavuşturmak için girişimleri tekrar başlatacaklarını duyurdu.