Mevcut mekanizmalar dışında yeni araçları devreye aldıklarını, tersine beyin göçü teşviklerinde önemli bir yere geldiklerini söyledi. 2030 yılında 100 bin teknoloji girişimi kurma kararlığını vurguladı. Geleceğin mesleği sayısını 25’ten 100’e çıkardıklarını, iş başı eğitim programlarının süresini 6 aydan 9 aya yükselttiklerini anımsattı.
Kalkınmanın temeline işaret ederek yatırım, istihdam, ihracat, üretim, cari fazla büyüme olarak 5 önemli unsuru saydı. Nitelikli iş gücünü artırma gayesi ile 2020 yılında başlattıkları 1 milyon yazılımcı projelerinin bu anlayışla ortaya çıktığını savundu.
1 milyon yazılımcı istihdam projesinin kendi alanlarındaki bölümlerine 5 ayrı bakanlığın destek verdiğini, 20 bine yakın gencin ölçme, değerlendirme sonuçlarının işverenlerle paylaşıldığını aktardı. Türkiye’nin 81 iline yayılan merkezleri ile gençlere istihdam alanında rehberlik etmeye başladığını vurguladı.
Erdoğan’dan 7 Ayrı Müjde
Erdoğan, hazine destekli kefalet kapsamında açıkladıkları 200 milyar liralık desteğin 4 milyar liralık kısmını teknoloji destek paketi olarak ayırdıklarını, bu paketle teknoloji odaklı yazılımı, blok zincir, akıllı şehir gibi alanlarda KOBİ ölçeğindeki firmaları destekleyeceklerini paylaştı.
Araştırma geliştirme merkezleri ve teknoloji geliştirme merkezlerinde çalışan bilişim personeline yüzde 100 uzaktan çalışma desteği sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca kamuda görev yapan bilişim personeli sayısının 2023’te çok ciddi oranda artıracaklarını sözlerine ekledi.
Kamuda, görev yapan bilişim personellerinin sayısında 2023’te çok ciddi oranda artırıma gideceklerini, kamu bankaları aracılığı ile bilişim alanındaki girişimlere 6 ay geri ödemesiz girişimci kredi vereceklerini duyurdu.
İmalat ve bilişim sektörlerinde ilave istihdam yapan işyerlerine aylık 10 bin lira olan prim desteğini 2023 sonuna kadar uzatacaklarını açıkladı.
1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Proje’sini devam ettirme, gördüğü ilgi sebebiyle eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldıklarını kaydetti.
Veri merkezi sektörünü geliştirmek, bulut işletmecilerini Türkiye’ye çekmek amacıyla mali teşvikler yanında mevzuat çalışması yaptıklarını anımsattı.
“10 Binden Fazla Genç Başvurdu”
Türkiye’nin en büyük şirketlerinin aralarında olduğu 237 şirketin arasında açılan iş ilanlarına 10 binden fazla gencin başvuru yaptığını bildirdi 1 milyon yazılımcının istihdam programına destek verenlere teşekkürlerini iletti.
76 üniversite ile hükümeti devraldıklarını, şu an 208 üniversite olduğunu hatırlatarak her ilde üniversite olmadığını, şimdi 81 ilin 81’inde üniversite olduğunu belirtti.
Erdoğan,” Şimdi benim profesörüm, doçentim, doktorum nereye gidiyor, Iğdır’a Muş’a gidiyor.” ifadelerini kullandı.
“TOGG Açıklaması”
Dijital göçebeliğin yaygınlaşmasının katma değeri yüksek bilgi teknolojileri alanında istihdamı geliştirdiğini, bu konuda yeni uygulamaları devreye aldıklarını aktardı. Yerli otomobil TOGG’un üreticiler tarafından mobil bir cihaz olarak tanımlandığını, bakımı ve idamesi için daha nitelikli personellere ihtiyaç olacağını duyurdu.