Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 2019’da kurulan Düşünce ve araştırma kuruluşu Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), Avrupa Birliği’nin (AB) Rus ham petrolüne uyguladığı yaptırım ve tavan fiyat kararının Rusya’ya etkisini yorumladı.
Yapılan araştırmaya göre AB’nin Rus petrolüne uyguladığı ambargo ve tavan fiyat kararı, Rusya’ya günde 160 milyon euroya mal oluyor. Düşen arz hacminin ve Rus petrol fiyatlarının, ülkenin ihracat kazancını günde 180 milyon euro azalttığı öne sürüldü.
Rusya’nın Aralık Ayı Ham Petrol Geliri Düştü
Söz konusu önlemlerin Rusya’nın ham petrol ihracatının yüzde 12, satış fiyatlarının ise yüzde 23 düşmesine yol açtığı belirtildi. Rusya’nın Aralık ayında ham petrol gelirleri ise yüzde 32 oranında düştü.
Rusya tüm bu önlemlere rağmen fosil yakıt ihracatından günde yaklaşık 640 milyon euro kazanmaya devam ediyor. Ancak AB’nin rafine petrol ambargosunun 5 Şubat’ta yürürlüğe girmesiyle kazancın günde yaklaşık 120 milyon euro azalacağı ileri sürüldü.
CREA’nın incelmesine göre Rusya’nın şimdiye kadar tavan fiyat uygulamasına tabi olan gemilerde ham petrol taşımacılığı yaparak 3,1 milyar euro kazandığı kaydedildi. Bu kazancın Rusya’ya yaklaşık 2 milyar euro vergi geliri sağladığı eklendi.
CREA Önerdi: Tavan Fiyat 25-35 Dolara Düşürülmeli
Ham petrol marjinal fiyatının 60 dolardan 25-35 dolara düşürülmesi tavsiye edilerek, böylece Rusya’daki üretim ve nakliye maliyetlerinin önemli ölçüde aşılacağı belirtildi. Böylece Rusya’nın petrol ihracatından elde ettiği gelirin günde en az 100 milyon euro azalacağına dair tahminde bulunuldu.
AB ve müttefiklerinin bahsi geçen önlemlerinin, Rusya’nın fosil yakıt ihracat gelirlerini öngörülen seviyeden günde tahmini 200 milyon euro daha azaltabileceğine dikkat çekildi.
Yaptırımlar ve Ukrayna işgalinin maliyeti sebebiyle Rusya ekonomisinin zarar gördüğüne işaret edildi. Ülkenin, fosil yakıt ihracatından elde edilen gelire her zamankinden daha fazla bağımlı olduğuna vurguda bulunuldu.