
Açıklanan son ekonomik veriler ve tırmanan vaka sayılarıyla, Hindistan ekonomisi için endişeler artıyor.
Pulitzer ödüllü gazeteci Jeffrey Gettleman da The New York Times’da kaleme aldığı yazısında, koronavirüsün Hindistan’ın hayallerini tuzla buz ettiğini söyledi. Ve bu durumun, metropol Hint şehri Surat’ın sanayi bölgesinin ıssız sokaklarında görülebileceğini belirtti.
Surat sokaklarında inşa etmesi yıllar süren ama şimdi yok denecek kadar az üretim yapan tekstil fabrikalarının ve işleri azalan insanların olduğunu ekledi. Boş berberler, müşterisiz cep telefonu mağazaları ve benzeri gerçeklere atıfta bulundu.
Hindistan şehri Surat’taki bir tekstil derneğinin başkanı olan Ashish Gujarati’nin bir zamanlar bacası tüten boş fabrikalardan bahsettiğini bildirdi.Coronavirus Crisis Shatters India’s Big Dreams
“The country’s ambitions to become a global power, lift its poor and update its military have been set back by a sharp economic plunge, soaring infections and a widening sense of malaise.” @nytimes https://t.co/mZBwPaiOQo
— PTV World (@WorldPTV) September 5, 2020
Jeffrey Gettleman’a göre kısa zaman önce Hindistan’ın geleceği tamamen farklı görünüyordu. Milyonları yoksulluktan kurtaran, modern mega şehirler inşa eden ve ciddi jeopolitik ateş gücü toplayan çok sıcak bir ekonomiyle övünüyordu.
İnsanlarına orta sınıf bir yaşam tarzı vermeyi, acınacak derecede eski ordusunu modernize etmeyi ve bir gün Çin’e rakip olabilecek güce sahip olmayı hedefliyordu. Ancak Surat’taki ve ülke genelindeki ekonomik yıkım, Hindistan’ın pek çok isteğini tehlikeye attı.
Hindistan ekonomisi ikinci çeyrekteki yüzde 23,9’luk gerilemeyle diğer büyük uluslardan daha hızlı küçüldü.
Hatta bazı tahminlere göre bu küçülme, 200 milyon kadar insanı yoksulluğa geri döndürebilirdi. Hasarın büyük bölümü, çoğu uzmana göre Narendra Modi’nin uyguladığı hem çok sıkı hem de geçirgen kilitlemeden kaynaklanırken tecrit ne virüsü engelledi ne de ekonomiyi ayakta tuttu.
Nitekim Hindistan şu anda en hızlı büyüyen koronavirüs krizine sahip ve her gün 80.000’den fazla yeni vaka bildiriliyor. Ülkedeki huzursuzluk her gün artarken ekonomik büyümesi salgın öncesinde yavaşlamaya başlayan Hindistan’da sosyal bölünmeler de genişliyor.
Ancak gazeteciye göre Hindistan’ın hala güçlü yönleri de var. Büyük, genç bir iş gücüne ve teknoloji dehalarına sahip olması onlardan biri. Amerika Birleşik Devletleri’nin ve dünyanın geri kalanının büyük bir kısmının kendisini Pekin’den uzaklaştırdığı bir zamanda Çin’e olası bir alternatifi temsil etmesi de cabası.
Ancak dünyadaki statüsü düşüyor. Son çeyrekte Hindistan ekonomisi yüzde 24 küçülürken, Çin ekonomisi yeniden büyüyor. Ekonomistler, Hindistan’ın ABD, Çin, Japonya ve Almanya’nın ardından dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olarak yerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.