Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

COVID-19 Salgını Ekonomik Verilerin Doğru Hesaplanmasını Zorlaştırıyor

IMF yayımladığı bir blog yazısında, koronavirüs pandemisinin ekonomik istatistiklerin elde edilmesini zorlaştırdığından bahsetti.
COVID-19 Salgını Ekonomik Verilerin Doğru Hesaplanmasını Zorlaştırıyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Temel ekonomik göstergeler, koronavirüs pandemisinin bir sonucu olarak bozulabilir. Hatta daha az doğru sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu sözler, IMF’ye ait ve son blog yazısında bu duruma detaylarıyla değindi.

IMF, “Doğru ve zamanında ekonomik veriler, özellikle kriz sırasında politika kararlarını bildirmek için çok önemlidir. Ancak COVID-19 salgını birçok kilit istatistiğin üretimini bozmuştur,” ifadelerini kullandı.
Dünya Toplam Koronavirüs Vaka Sayısı
Kaynak: Worldometer

Koronavirüs salgını, geçen yılın Kasım ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. John Hopkins Üniversitesi verilere göre; dünyada toplam 5,8 milyondan fazla kişi enfekte olurken, 360 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre; 160 binden fazla kişi enfekte olurken, 4500’e yakın kişi vefat etti.

IMF’nin istatistik departmanının üç üyesi, güvenilir veriler olmadan, pandeminin ne gibi zararlar verdiğinin görülemeyeceğini söyledi. Üyeler, “ne zarar ne de iyileşme değerlendirilemez” ifadeleriyle vurgu yaptı. Yorumlar, birçok ülkenin ilk çeyrek büyüme rakamlarını açıkladığı dönemde geliyor.

Dün ABD ilk çeyrek GSYİH verisinin ikinci okuması açıklandı ve buna göre %5 oranında daraldığı bildirildi.
ABD Ekonomisi İlk Çeyrek Büyüme
Kaynak: Bureau of Economic Analysis

Beyaz Saray ve Kongre, harcama ile vergi politakalarını planlamak için GSYİH verilerini kullanıyor. Ülkenin Ekonomik Analiz Bürosu’na göre; Federal Rezerv para politikasını belirlerken GSYİH rakamlarını da dikkate alıyor. Dolayısıyla verilerin doğru bildirilmesinin ne kadar önemli olduğu açıkça görülüyor.

Bu hafta Hindistan, Fransa, İtalya, Kanada ve Brezilya gibi birçok ülkenin GSYİH verisini açıklaması bekleniyor. Ülkemizin ilk çeyreğe ait büyüme rakamı ise %4,5 oranında büyümeye işaret etti. 2019 yılının son çeyreğinde %6 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte %5 büyümesi tahmin ediliyordu.

IMF, perakende fiyatların hesaplamasından örnek verdi ve bunun şu anda birçok ülkede karantinalar nedeniyle oldukça zor olduğunu söyledi.
ABD Perakende Fiyatlar Verisi
Kaynak: St. Louis Fed

Normal şartlarda verinin hesaplanması için genellikle mağazalara fiziksel ziyaretlerin yapılması gerektiğini söyleyen IMF, kısıtlamalar ve kapalı ekonomiler nedeniyle bunun mümkün olmadığını yazdı. Örneğin ABD’nin perakende satışlar verisi, Nisan ayında %16,4 oranında geriledi. Artış sadece gıda, yiyecek ve içecek sektörlerinde gerçekleşti.

IMF, “Benzer şekilde işletmelerin üretim ve yatırım planları hakkında araştırma yapmak zordur. Çünkü geçici olarak kapanmıştır veya istatistiksel anketlere cevap verecek kaynaklara sahip değillerdir,” ifadeleri ile mevcut durumu açıkladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu