Ocak ayında dünyayı sarmaya başlayan koronavirüs, ülke ekonomilerini alt üst etti. Küresel alanda istihdam sektörünün en büyük darbeyi aldığını söyleyebiliriz.
Öyle ki ABD tarım dışı istihdamı 2008 krizindeki seviyelere yakın geriledi. Perakende satışlar verisi ise 1992 yılında kaydedilmeye başlamasından bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.
Dünyanın en güçlü ekonomisi olan ABD’de görülen bu etkilerin, diğer ekonomilerdeki yansımalarının ne kadar kötü olacağını tahmin edebilirsiniz.
Gelelim ülkemizdeki perakende sektöründe yaşananlara…
Türkiye Perakende Sektöründe Rakamlar Nasıl?
Borsa İstanbul’da işlem gören perakende sektörü hisselerine geçmeden önce, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Perakende Satış Endeksleri – Şubat 2020 verisine kısaca göz atalım.
Rakamlar 13 Nisan tarihinde açıklandı. Buna göre; perakende satış hacmi, 2020 yılının Şubat ayında 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı. Bir önceki aya göre artış ise yüzde 1,4 düzeyinde gerçekleşti.
Aylık bazda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3, gıda dışı satışlar yüzde 1,9 arttı. Otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1,9 azaldı.
Perakende sektörü cirosuna baktığımızda ise yıllık bazda yüzde 21,8 artış görülüyor. Aylık bazdaki artış ise yüzde 2,2 oranında gerçekleşti. Aylık bazda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,2 oranında artış gösterdi.
Ülkemizde 11 Mart’ta ilk vakanın görülmesi nedeniyle veriye tam olarak koronavirüs etkileri yansımadı. Mart verisinde bu etkiler daha net görülebilir.
Borsada Perakende Sektörü Hisselerinin Performansı Öne Çıkıyor
Mart ayının başından bu yana Borsa İstanbul’da kazandıran tek sektör, ticaret oldu. Sektörde öne çıkan alan ise perakende şirketleri oldu.
XTCRT kodlu BIST ticaret endeksi, ülkemizde ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinden sonra 23 Ocak 2020’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi kaydetti. Bu 263 bin 698 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hisse senedi performansı incelendiğinde; Mart ayının başından beri pozitif getiri sağlayan 24 şirketin 14’ü perakende, gıda ve ilaç alanında faaliyet gösteriyor.
TEPAV tarafından sektör bazında yapılan araştırmada, perakende hisselerinin Çin’de ilk vaka haberleriyle yükseldiği söylenmişti. Türkiye’de ilk vaka sonrasında düşüş gerçekleşmiş, ancak alınan önlemlerle yeniden yükselişe geçtiği ifade edilmişti.
Carrefoursa, BİM Birleşik Mağazalar, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Migros ve Şok Marketler Zinciri hisselerinde getiri, yatırımcısını mutlu etti.
Carrefoursa hisseleri (CRFSA), 12 Mart tarihinde 8,08 liraya kadar yükseldi. Bu seviye 28 Ocak 2020’de görülen 8,15 liradan sonra kaydedilen en yüksek seviye oldu. Bu noktadan kâr satışı alan hisseler, 19 Mart tarihinde 4,47 liraya kadar geriledi.
Hisseler geriledikten sonra yeni bir alım dalgasıyla karşılaştı ve bugün yüzde 4,37 oranında yükselişle 7,88 liradan işlem görmeye başladı. Hisseler Mart ayının başından bu yana yüzde 15’e yakın getiri sağladı.
BİM Birleşik Mağaza hisseleri (BIMAS), 12 Mart tarihinde 57,60 liraya kadar yükseldi. Hisseler, tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydettikten sonra, kâr satışları ile 44,54 liraya kadar geriledi.
Hisseler, Mart ayının ikinci yarısında yeniden alım dalgası ile karşılaştı. Bugün ise yüzde 1,48 oranında artıdsa 54,95 liradan işlem görüyor. Hisseler Mart ayının başından bu yana yüzde 12’ye yakın kazanç sağladı.
Bizim Toptan Satış Mağazaları hisseleri (BIZIM), 12 Mart’ta 10,25 liraya çıkarken, diğer hisselere göre sınırlı bir kazanç sağladı. Şirket, 4 Aralık 2019 tarihinde hisse başına 0,17 lira temettü dağıtımı gerçekleştirdikten sonra güçlü bir yükseliş kaydetmişti.
BIZIM hisseleri, 18 Mart tarihinde 6,30 liraya kadar geriledikten sonra bugünkü işlemlerde 12,03 liraya kadar yükseldi. Ardından kâr satışına geçen hisseler, yüzde 0,92 oranında ekside seyrederek 11,81 liradan işlem görmeye başladı. Hisseler Mart ayının başından bu yana yüzde 10 civarında kazanç sağladı.
Migros hisseleri (MGROS) ilk vakanın açıklanmasından sonraki gün 24,04 liradan işlem gördü. Bu düzenli bir seyir izleyen hisselere, bu seviyenin ardından kâr satışı geldi. 17 Mart tarihinde 17,08 liraya gerileyen hisseler, bu noktadan güçlü alımla karşılaştı.
Migros hisseleri, bugünkü işlemlerde 30,40 lira ile 2017 yılının Ocak ayından bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydetti. Ardından yüzde 3,12 oranında artıda seyrederek 29,74 liradan işlem görmeye başladı. Mart ayının başından bu yana getirisi yüzde 10’a yaklaştı.
Şok Marketler Zinciri hisseleri (SOKM) 12 Mart tarihinde 9,22 lirayı gördükten sonra kâr satışına uğradı. 27 Ocak tarihinde gördüğü 11,48 liradan sonra gerilemeye başlayan hisse, salgın haberleriyle birlikte toparlanmıştı.
12 Mart sonrası yeniden gerileyen hisseler, 18 Mart’ta 6,54 lirayı gördükten sonra yeniden yükselişe geçti. Bugünkü işlemlerde 9,94 liraya kadar yükseldikten sonra satış gören hisseler, yüzde 0,61 oranında ekside 9,74 liradan işlem görmeye başladı. Şok hisseleri, perakende hisseleri arasında en geride yer almasına karşın, 1,5 aylık sürede yüzde 4’e yakın getiri sağladı.