
Kovid-19 (yeni tip coronavirüs) bulaşan kişi sayısı dünya genelinde 182 bini aştı. Toplam can kaybı 7 bin 154’e ulaştı. Dün Uluslararası Para Fonu (IMF) salgınla mücadele için ayırdığı 1 trilyon dolarlık fonu aktif hale getirmek için hazır olduklarını duyurdu.
Dünya ekonomisinde söz sahibi olan ülkeler salgının etkilerini azaltmak için piyasaya nakit desteği sağladıklarını açıkladı. Ancak daha şimdiden milyonlarca kişinin işsiz kalması, binlerce şirketin iflas etme olasılığı konuşuluyor. Asya Kalkınma Bankası koronavirüsün ekonomiye etkilerini değerlendirdiği raporunda, 3 farklı senaryo üzerinde duruyor.
Asya Kalkınma Bankası raporuna göre salgın 6 ay sürerse dünya ekonomisine maliyeti 346,9 milyar dolara ulaşacak.Bankadan raporu hazırladığı tarihi olan 6 Mart 2020 başlangıç kabul edildiğinde 3 farklı senaryo üzerinde durularak, dünya ekonomisine etkileri değerlendirildi. Buna göre salgının en iyi ihtimalle 2 ay sürmesi halinde dünya ekonomisine maliyetinin 76.6 milyar dolar, 3 ay sürmesi halinde 155.9 milyar dolar, 6 ay sürmesi halinde 346.9 milyar dolar olması bekleniyor.
Yine en iyi ihtimalle küresel büyümenin %0,08 oranında daralma göstereceği belirtiliyor. Bu oranın Çin için %0,32’lik düşüş ve 43,9 milyar dolarlık kayıp olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. En iyi senaryoya göre küresel gayrisafi yurtiçi hasıla %0,18 oranında küçülürse 155.9 milyar dolar kayba uğrayacak. En kötü senaryoya göre ise %0,40 daralan küresel büyüme 346.9 milyar dolar kayıp yaşayacak.
Çin’in %0,75 küçülmesi halinde 103,5 milyar dolar, %1,74 küçülmesi halinde 236,79 milyar dolar kayba uğrayacağı öngörülüyor. Her üç senaryoya bakıldığında koronavirüs salgınının ekonomiye maliyetinin Çin dışındaki diğer ülkelere de eşit oranda paylaştırıldığı görülüyor.
Raporda, Asya ülkelerinde turizm gelirlerinin Şubat ayında %50-90 arasında düşüş gösterdiği açıklandı.Salgın nedeniyle birçok hava yolu şirketi uçuşlarını durdurdu, insanlar seyahatlerini iptal etti. Asya Kalkınma Bankası’na göre Çin’de daralan turizm gelirleri GSYH’nin en iyi %3, en kötü %9’una denk gelecek.
Taylan, Maldivler ve Kamboçya gibi ekonomilerinde turizm gelirlerinin ciddi oranda düştüğü belirtildi. Şubat ayında Asya ülkelerinin turizm gelirlerinin, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %50-90 oranında azaldığı bildirildi. Miktar bazında bunun 19-45 milyar dolarlık kayıp anlamına geldiği açıklandı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu ise salgın nedeniyle ülkede 5 milyon kişinin işini kaybettiğini duyurdu.