
Alman otomobil tedarikçisi ve lastik üreticisi Continental, uzmanlık alanına göre, çıkarsa çok ender olacak bir inovatif bir çalışmadan söz etti. Marka, 2017 yılında bir fuarda günümüzde hayretle karşılanan, yol analizi yapabilen bir lastik türünü göstermişti. Biraz düşündüğümüzde de bulunduğumuz çağ ve dönemin elektronik sistemleri bu işi gerçekleştirebilecek düzeyde.
Elbette zor olan, lastik içerisinde yol titreşimleri, zemin algılama gibi şeyleri kusursuz yapabilmek. Continental insanların sürekli hayalini kurduğu bir şeyi daha yapmaya karar vermiş. Yolda giderken lastiklerin otomatik olarak şişirilmesi! Kulağa hoş gelen ve adına da Continental CARE (Connected-Autonomous-Reliable-Electrified) verilen bu kauçuk türüne gelin birlikte bakalım!
Continental, CARE teknolojili lastiğinde tüm olumsuz durumları denetleyecek.Otonom, güvenilir, elektrikli ve bağlantılı anlamlarına gelen CARE’de lastiğin diş derinliği, olası hasarı, lastik sıcaklığı ve lastik basıncı gibi durumları kontrol edecek.
Yerleştirilecek durum sensörleri koordineli şekilde çalışacak. Ve toplanan bilgiler uzaktan yönetim sağlayan ContiConnect Live’ye gönderilecek. Bu kısım ilginç gelmediyse lastik özelliklerinin devamına geçelim.
Continental CARE lastiği yukarıdaki özelliklerle sınırlı değil.Continental’in CARE lastiğinde ayrıca tekerleğe yerleştirilmiş santrifüj pompalar bulunur. Araç hızlandıkça, tekerlek içinde oluşturulan merkezkaç kuvvetleri basınçlı hava üretmek için pompa üzerinde etki eder.
Continental, verimliliği artırmak ve CO2 emisyonlarını düşürmek için lastiğin her zaman doğru basınçta olmasını sağlamak için Basınç Koruması teknolojisini kullanır. Santrifüj kuvvetleri tarafından üretilen herhangi bir aşırı basınçlı hava, gerekirse lastiklere hızlı bir şekilde basınç gönderebilen entegre bir depoda depolanır.
Alman lastik firması yetkililerinden böyle bir lastiğin araçlarda ne zaman kullanılacağına dair bir zaman vermedi. Söylediği gibi, bu lastik teknolojisinin modern robo taksi filoları için performansı artırarak ve maliyetleri optimize ederek etkili bir lastik yönetimi biçimi sağlayabildiğidir.
İlginizi Çekebilir :

Otonom araçların yapısal özellikleri düşünüldüğünde lastiğin aşırı mantıklı olduğu ve işe yarar olduğu bir kesin! En başta seviye 5 gibi özerk sürüşlerdeki en iyi seviyedeki otomobillere koyulursa bunun maliyeti ne olur? Muhtemelen Continental’in beklemesinin ve zaman verememesinin sebebi budur diye düşünüyoruz.
Ayrıca Alman firma yeni nesil hibrit motorlar üzerinde de yoğun çalışmalar yapıyor. Continental EV’lere yönelik 48 Voltluk bir elektrik motoru geliştiriyor. En büyük özelliği ise hafif-hibritin maliyetleri gözle görülür derecede düşüreceği. Zaten lastik teknolojisinde bunu düşünen Continental, motorlarının koyulacağı araç modellerinde %20 kadar tasarruf edilebileceğini aktarmıştı.
Lastikler üzerinden direkt olarak şanzımana iletilen bir güç aktarma sistemine sahip Conti motoru, 30 kW‘lık bir fazladan gücün de oluşacağını söylemişti…