
Coca Cola İçecek (CCOLA), 2024 yılına ilişkin konsolide bilançosunu yatırımcılarla paylaştı. Şirketin dördüncü çeyrekte açıkladığı zarar dikkat çekti.
Yılın ilk çeyreğinde 3,4 milyar TL, ikinci çeyreğinde 6,2 milyar TL, üçüncü çeyreğinde 5,4 milyar TL net kar açıklayan Coca Cola İçecek, son çeyrekte 351 milyon TL zarar bildirdi. ForInvest Haber anketine göre şirketin son çeyrekte 2,6 milyar TL net kar açıklaması bekleniyordu. Böylelikle net kar beklentilerin oldukça altında kalmış oldu.
Dördündü çeyrek verileriyle birlikte Coca Cola’nın 2024’te toplam net karı yıllık bazda yüzde 50 düşüşle 14,8 milyar TL’ye geriledi. 2023’te net kar 29,7 milyar TL düzeyindeydi.
Özet bilanço (2023’e kıyasla):
- Satışlar: Yüzde 6 düşüşle 137,6 milyar TL’ye,
- Esas faaliyet karı: Yüzde 10 düşüşle 18,8 milyar TL’ye,
- FAVÖK: Yüzde 7 düşüşle 24,1 milyar TL’ye geriledi.
- Brüt kar: Yüzde 2 artışla 48,5 milyar TL’ye yükseldi.
- 2024’ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla toplam varlıklar yüzde 4 düşüşle 148,3 milyar TL’ye, net borç yüzde 2 düşüşle 25,7 milyar TL’ye, özkaynaklar yüzde 6 düşüşle 53,7 milyar TL’ye indi.
“Zorlu Operasyonel Ortam”
Şirket, 2024’ün Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin yansımalarına ek olarak yüksek enflasyon etkilerinin devam ettiği bir yıl olduğunu, buna rağmen alınan aksiyonlar ve pazar dinamiklerindeki göreceli iyileşmenin özellikle yılın son çeyreğinde ana pazarlar olan Türkiye ve Pakistan’daki hacimlerin kademeli olarak toparlanmasını sağladığını belirtti.
Bilançoya yönelik açıklamada öne çıkanlar:
- 2024’te zorlu bir operasyonel ortamı geride bırakırken, 2025 yılında kontrol edebileceğimiz alanlara odaklanmaya devam edecek ve sürdürülebilir değer yaratma amacımıza bağlı kalacağız.
- Bu doğrultuda, ürünlerimiz için doğru fiyatlamayı önceliklendirerek hacim büyümesi sağlamaya, müşterilerimize dünya standartlarında saha uygulamaları sunmaya ve genel olarak operasyonel mükemmelliğe olan bağlılığımızı sürdürmeye odaklanacağız.
2025 yılı için beklentiler:
Satış Hacmi:
Konsolide bazda orta-tek-haneli hacim büyümesi;
- Türkiye’de düşük-orta-tek haneli satış hacmi büyümesi
- Uluslararası operasyonlarda orta-yüksek-tek-haneli satış hacmi büyümesi
- TMS 29’a göre hazırlanan mali tablolara göre, yatay FVÖK marjı ile orta-tek-haneli NSG/ük büyümesi öngörüyoruz.
- Enflasyon muhasebesi etkisi hariç tutulduğunda, kur etkisinden arındırılmış NSG/ük’da düşük yirmili yüzdelerde büyüme öngörüyoruz. Maliyet enflasyonunu ve fiyat erişilebilirliğini dengeleyen yerel para birimi cinsinden fiyat artışları, hacim büyümesini teşvik ederken FVÖK marjı üzerinde hafif bir baskı oluşturabilir.