
Perşembe günü açıklanan Çin’in ikinci çeyrek GSYİH verisinin yankıları devam ediyor. Nitekim Ulusal İstatistik Bürosu’nun verileri, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyrekteki yüzde 6,8’lik daralmanın ardından yüzde 3,2 büyüdüğünü göstermişti.
Büyüme, bazı uzmanlar tarafından olumsuz yönde eleştirilirken yüzeyin altında mücadeleler olduğu ve daha zor bir ikinci yarı olasılığının bulunduğu söylendi.
Goldman Sachs ekonomisti Yu Song ve bankanın analistleri de “güçlü verinin dezavantajı, daha güvercin bir politika için baskıları azaltacak olması” yorumuyla gündeme geldi.
JPMorgan stratejisti Tai Hui de bugün verdiği demeçte Çinli tüketicinin satın alma gücünün nispeten sağlam olduğunu ancak pandemi kaynaklı belirsizliğin devam ettiğini söyledi.JPMorgan says Chinese consumers are in ‘reasonably good shape’ despite miss in retail sales https://t.co/Y2nqFFAtcc
— CNBC (@CNBC) July 17, 2020
CNBC’ye konuşan Tai Hui, Çin Haziran’ın perakende satış rakamlarında analistlerin beklentilerini kaçırmış olsa da Çinli tüketicilerin “hala oldukça iyi durumda” olduğunu belirtti. Bununla birlikte geçen ay Çin’de yaşanan çok kısa süreli salgının tüketici duyarlılığını etkilemiş olabileceğini ekledi.
Çinli vatandaşların yurt içinde tekrar seyahat etmek için kendilerini daha rahat hissetmeleri konusunda kilit sorunun devam ettiğini belirten stratejist, yerli turistlerin yaz tatili rezervasyonları gibi meselelerde artan bir gürültü yarattıklarını aktardı.
En kötü isabet alan sektörlerden ve hizmetlerden bazılarının yeniden aktif olacağı üçüncü çeyrekte tüketici sektöründe biraz daha iyileşme görüleceğini tahmin etti.
Perşembe günü yayımlanan veriler, Haziran ayında perakende satışların yıllık bazda yüzde 1,8 düşerek, Reuters’ın yüzde 0,3’lük artış beklentisinin oldukça aşağısında kaldı.
Perşembe günkü ekonomik verilerden sonra Çin makamları tarafından politika duruşunda bir değişiklik olma olasılığı hakkında yorum yapan Hui; “yetkili makamların bir uçtan diğerine bu kadar sert bir şekilde sallanacağını sanmıyorum” dedi.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun özellikle dış talep perspektifinden bakıldığında ikinci yarı hakkında hala çok temkinli olduğunu savunan Hui, özel imalat yatırımlarının koronavirüsü çevreleyen belirsizlik ve zayıf dış talep nedeniyle “oldukça durgun” olduğunu hatırlattı. Kamu altyapı harcamaları gibi alanların ise toparlandığını belirtti.
Yetkililerin ekonomideki aşağı yönlü risk hususunda hala çok dikkatli olduklarını, bir varlık balonu ya da borç yakıtlı patlama istemediklerini dile getirdi. “Özellikle de yılın ikinci yarısında küresel ekonomik perspektiften hala çok fazla belirsizlik olduğundan, ekonomi için yeterli likiditeye sahip olmak istersin” ifadeleriyle de düşüncesini açıkladı.