
Hükümet çevrelerinde etkisi olan Çinli ekonomistler, kilit bir ekonomik planlama toplantısından önce ülkenin gelecek yıl büyümeyi ne kadar desteklemesi gerektiği konusundaki konumlarını belirlemeye başladılar.
Sonuçta Çin’in gayri safi yurt içi hasılası üçüncü çeyrekte yüzde 6 ile onlarca yılın en düşük seviyelerine gerilerken genişlemenin gelecek yıl bu seviyenin de altına düşeceği tahmin ediliyor. İşte bu nedenle ekonomiyi desteklemenin, 2020 hedeflerine karar verecek Merkezi Ekonomik Çalışma Komitesi’nin bu ayki toplantısının gündeminde olması muhtemel.
Ekonomistlerin tartışmaları geçtiğimiz hafta Pekin’de düzenlenen bir dizi konferanstaki konuşmalarda ya da makalelerde gerçekleşti.Bloomberg’in haberine göre büyüme ile finansal riskleri azaltma arzusu arasında dengenin nasıl sağlanacağı konusunda ekonomistlerin görüşleri farklılaştı. Hükümet bu yıl finansal riskleri azaltmayı önceliklendirirken pek bir değişiklik yapmayan küçük çaplı teşvikler uyguladı.
Eski merkez bankası danışmanı Yu Yongding, ekonomideki düşüş eğilimini durdurmak için daha fazla teşvik önererek büyümenin yüzde 6’nın aşağısına düşmesine izin verilemeyeceğini aktardı. Pazar günü Caijing Magazine’de yayınlanan bir makalede Yu; “en acil ve belirgin sorun ekonominin daha da yavaşlamasını önlemektir” dedi.
“Daha önemli olan, ekonominin dibe vurduğuna dair hiçbir işaret bulunmadığıdır” diyen Yu, mali şartlarda geçici bir bozulma pahasına olsa bile büyümenin istikrara kavuşturulması gerektiğini söyledi.Yavaşlayan bir ekonominin sonuçları arasında yetersiz iş, ABD ile uzun süren ticaret savaşından kaynaklanan risklere karşı korunma yetersizliği ve yapısal reformlar için çok az alan kalması olduğunu belirtti. Yu’nun bazı yorumları Goldman Sachs Group’un yerel ortağı Beijing Gao Hua Securities baş ekonomisti olan Song Yu tarafından paylaşıldı. Etkili bir önlem alınmadığı takdirde Çin ekonomisinin süresiz olarak dalgalanmaya devam edeceği yönündeki endişesini dile getirdi.
“Büyümenin kötü bir şey olması nasıl mümkün olabilir? Bazı insanlar yüksek ekonomik büyüme oranının kötü olduğunu söylemeye başladılar. %6 büyüme oranı önceki %8’den daha iyidir. Peki ya iki yıl içinde ne olacak? %4’ün %6’dan daha iyi olduğunu söyleyecek miyiz?” dedi.
Diğer taraftan, Çin’in ekonomisinin kademeli olarak %6’nın altına yavaşladığını görmek rahat olan ekonomistler vardı.Örneğin Devlet Konseyi’nin ekonomik danışmanı Xia Bin, 2020 için %5.5 ila %6 arasındaki bir hedef aralığın mevcut durumun “son derece güvenilir” bir analizinin sonucu olduğunu savundu. Cumartesi günü Renmin Üniversitesi tarafından düzenlenen bir forumda Xia, bu hedef aralığının Çin’in kişi başına düşen GSYİH’yi iki katına çıkarma hedefine ulaşmasına sağlamakla kalmayıp aynı zamanda istihdamı istikrara kavuşturma amacına hizmet edeceğini belirtti.
Çin Uluslararası Ekonomik Değişimler Merkezi’nde başkan yardımcılığı yapan Huang Qifan gevşek para politikasına karşı çıkarak, bunun yapısal değil sadece döngüsel sorunlarla mücadelede etkili olduğunu vurguladı. “Rekabetçi sıfır faiz oranları, niceliksel gevşeme ve aşırı gevşek para politikası uzun vadede zararlıdır. Bu yolu asla kopyalamayacağız.” dedi.
Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang da hafta sonunda yayınlanan bir makalede, Çin’in mümkün olduğunca geleneksel bir yaklaşıma sadık kalması gerektiğini şöyle anlattı: “Dünyanın ekonomik gerilimi muhtemelen uzun süre kalacak. Rekabetçi bir şekilde faiz oranlarını sıfıra düşürmez veya nicel gevşemeyle meşgul olmazken aynı zamanda odaklı ve hedefli kalmalıyız.”