Aylardır devam eden politik baskılarla mücadele eden Huawei, ABD’yi devlet kurumlarının Çinli teknoloji devinin ekipmanlarını satın almasını engelleyen yasanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek dava etti. Yerel saatle Perşembe günü açılan davanın, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen bir hükme odaklandığı kaydedildi.
Bu mevzuatın 889. maddesi, yönetici hükümet kurumlarının Huawei ve başka bir Çinli firma olan ZTE’nin telekomünikasyon donanımını tedarik etmeleri yasaklanıyordu. Her iki şirket de yasada açıkça isimlendirilmişti. Ancak gelire göre dünyanın en büyük ağ ekipmanı üreticisi olan şirketin avukatları, NDAA’daki hükmün ABD Anayasası’na aykırı olduğunu savundu.
Huawei, şirketin ekipmanlarının Çin hükümeti tarafından casusluk için kullanılabileceğini iddia eden Başkan Donald Trump’ın yönetimi tarafından yoğun bir baskıyla karşı karşıyaydı.Teknoloji devi ayrıca halihazırda ABD tarafından ticaret sırları çalmak ve İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanıyordu. Bunlarla da yetinmeyen ABD hükümeti, müttefiklerini de Huawei ekipmanlarını kullanmama konusunda ikna etmeye çalışmıştı. Şirketin kurucusu da dahil olmak üzere pek çok üst düzey yönetici, defalarca Huawei’in bir güvenlik riski olduğu iddiasını reddetmişti ki şirket aynı zamanda imajını değiştirmek için büyük bir kamu kampanyası yürütüyordu.
Çinli firma şimdi ise ABD’ye yasal saldırılarla cevap veriyordu. Huawei’e göre The National Defense Authorization Act (NDAA) hükmü suçluya muhakemesiz ceza vermeyi ön gören tasarruf anlamına geliyordu ki bu ABD Anayasası tarafından yasaklanmıştı. Şirketin avukatları ayrıca Section 889’un yasa dışı olduğunu çünkü Huawei’in bir davanın kanunlarca belirtilen esaslara uygun olarak yürütülmesi hakkını ihlal ediyordu. Huawei’in yasal ekibi esasen mevzuatta hükmü içererek ve şirketin federal kurumlara satışını yasal olarak önleyerek Kongre’nin anayasaya aykırı davrandığını iddia etti.
Nihayetinde bir mahkemenin, yasaların tamamını bozmadan mevzuatın bir bölümünü geçersiz kılma gücü vardır dolayısıyla teoride, Huawei Section 889’un atılmasını sağlayabilirdi. Huawei de Section 889’un ıskartaya çıkartılmasını bekliyordu ve bu ABD hükümeti ile konuşmalar için kapıları aralayabilirdi.
Huawei’in baş danışmanı olan Glen Nager de Perşembe günü verdiği demeçte Amerikan yasalarının Huawei’in ABD’deki müşterilerini incittiğini aktardı. “Huawei’in saygınlığına zarar veriyor ve Huawei’in 5G dahil yenilikçi ürünlerini ABD’deki tüketicilere sunma yeteneğini kısıtlıyor. Huawei, Amerika Birleşik Devletleri için tam güvence sağlarken bu yenilikçi teknolojileri ve rekabeti ABD’ye nasıl getireceği konusunda Başkan ve onun yönetimi ile yapıcı bir konuşma yapabileceğini umuyor.” dedi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.