Dünyanın en büyük soya ithalatçısı olan Çin, ABD ile arasındaki ticaret gerilimi nedeniyle alımlarını durdurmuştu. ABD’nin soya fasulyesi ve diğer mallar üzerindeki yüzde 25’lik gümrük vergileri nedeniyle Pekin alımları sonlandırmıştı. Şu sıralarda müzakare görüşmeleri yapılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Çin’den gelen yüklü miktardaki alım ile büyük bir adım atılmış olundu.
kolayca yatırım yapın
Yapılan alım işlemi, Çin ve ABD arasında anlaşmaya varılan ticaret konusunda fikir birliği uygulama çabalarının bir parçası olarak görüldü. Soya fasulyesi, iki ülke arasındaki ticaret gerilimlerini canlandırmak için çok önemli bir unsur oldu. Dünyanın en büyük soya ithalatçısı olan Çin, 2018 yılında ABD’den alımları durdurmuştu. Bu adım, fiyatların düşmesine ve ABD’li çiftçilerin rekor hasadını satmak için satmak için mücadele etmesine neden olmuştu.
Pekin’in ABD’nin soya fasulyesi ve diğer mallar üzerindeki yüzde 25’lik fiyatını düşürmesinin ardından Washington’un getirdiği benzer tarifelere karşılık gelen alımlar, Temmuz ayında sona ermişti.
Ticaret savaşı nedeniyle Çin’in ABD’den yaptığı tam yıllık soya fasulyesi ihracatı 2008’den bu yana en düşük seviyeye gelmişti.Ticari gerilimler yüzünden Çin, ABD’den sadece 16,6 milyon ton soya fasulyesi almış ve satın almalar yarı yarıya azalmıştı. Buna karşın iki ülke, Ocak ayının başında 90 günlük bir ateşkes anlaşması yapmış ve Çin’in alımları sürdürmesine izin verilmişti. Buna karşın 90 günlük ateşkesin ticaret savaşının bittiği anlamına gelmediği de söyleniyor.
Bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre; Çin, son görüşmelerde 5 milyon tonluk ABD soya fasulyesi almayı teklif etti. Bununla birlikte pazar analistleri, ABD’nin Çin’e ihracatının, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmazlığını çözse bile önceki seviyelere geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyorlar. Çin’in Güney Amerika’ya ve diğer tedarikçilere daha fazla dönmesi bekleneceği konusunda da uyardılar.