Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’in Sanayi ve Perakende Verileri Metal Fiyatlarını Baskıladı

Çin’de Temmuz ayı sanayi üretimi ve perakende satışların kötü gelmesi platin ve paladyum olmak üzere endüstriyel metal fiyatlarını etkiledi.
Çin’in Sanayi ve Perakende Verileri Metal Fiyatlarını Baskıladı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’in açıkladığı veriler özellikle petrol ve emtialar üzerinde etkili oluyor. Ülke, Covid sonrası kısıtlamaları kaldırdıktan sonra tam olarak toparlanma gösteremedi.

Salı günü açıklanan veriler de hem sanayi üretiminde hem de perakende satışlarda zayıflığın devam ettiğini gösterdi. Her ikisi de önceki aya kıyasla düşüş gösterirken, ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı.

Çin’de sanayi üretimi Temmuz’da yıllık bazda yüzde 3,7, perakende satışlar yüzde 2,5 arttı. İnşaat malzemeleri ve otomobil satışları ile elektrik ve iletişim ekipmanları üretiminde de düşüş oldu.

Paladyumun Fiyatı Bu Yıl Yüzde 30 Düştü

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: Paratic Piyasalar

Paladyum ve platin gibi metaller, sanayi alanında kullanıldığı için bu tür gelen ekonomik veriler doğrudan etki yaratıyor. Çin, yaklaşık üç yıl boyunca Covid-19 salgınına karşı çok sıkı karantina kuralları uyguladı.

Bu süreçte ekonomik faaliyetlerin durma noktasına gelmesi fiyatlar üzerinde de etkili oldu. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin, bu yılın başında kısıtlamaları kaldırsa da ekonomide istenen hızlanma olmadı.

GCM Yatırım Banner

Sanayi metalleri arasında yer alan paladyumun ons fiyatı, sene başından bu yana yüzde 30 azaldı. Son gelen Çin verileri sonrasında, Salı günü yüzde 0,16 ekside 1269 dolardan işlem görüyor.

Paladyumun fiyatı haftalık bazda yüzde 1,2 artarken, aylık bazda yüzde 1,7 ve yıllık bazda yüzde 43 azaldı.

Ocak ayından bu yana yüzde 17 düşen platinde de durum çok farklı değil. An itibarıyla 904 dolarla negatif bölgede seyreden platin, son bir hafta içinde yüzde 2,7, bir ayda yüzde 8 ve bir yılda yüzde 6 değer kaybetti.

Yüzde 0,02 ile sınırlı pozitiflik gösteren bakır 3,72 dolardan, yüzde 0,04 artan gümüş ise 22,62 dolardan işlem görüyor.

Ons gümüş haftalık bazda yüzde 5, aylık yüzde 9, yılbaşından bu yana yüzde 5,5 geriledi. Son bir haftada yüzde 3’ten fazla düşen bakırda da aylık kayıp yüzde 6’ya dayanmış durumda.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.