Çin binek otomobil sektöründen gelen açıklamalar, küresel pil piyasasında 2026 yılına ilişkin risklerin arttığına işaret etti. Çin Binek Otomobil Derneği Genel Sekreteri Cui Dongshu, yerli elektrikli araç satışlarında beklenen sert düşüş ve pil ihracatındaki yavaşlama nedeniyle Çin lityum pillerine olan talebin 2026 yılının başlarında gerileyeceğini söyledi.
Cui, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, yeni enerji pillerine olan talebin 2025’in sonundan itibaren belirgin şekilde azalacağını belirterek, pil üreticilerinin dalgalanmalara karşı üretimi kısmak zorunda kalabileceğini ifade etti.
Çin, elektrikli araçlar ve enerji şebekelerinde kullanılan pil teknolojilerinde küresel lider konumda bulunurken, iç talepte yaşanacak kaybın ihracatla telafi edilmesinin zor olacağı vurgulandı.
Cui, otomobil alımlarına yönelik vergi teşviklerinin kademeli olarak kaldırılması nedeniyle yeşil binek araç satışlarının 2025’in son çeyreğinden itibaren en az yüzde 30 düşeceğini öngördü.
Ticari amaçlı elektrikli araç satışlarının da sübvansiyon ve vergi avantajlarından yararlanmak isteyen alıcıların yıl sonuna kadar alımlarını öne çekmesi nedeniyle 2026 başında kesin bir düşüş yaşayacağını ekledi.
Öte yandan UBS analisti Yishu Yan, Çinli pil üreticilerinin, ABD’de yatırım vergi kredisi alan projelere yönelik ve “endişe duyulan yabancı kuruluşlar” kapsamındaki kısıtlamalar nedeniyle ilave risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Bu gelişmeler, 2026’ya girerken Çin pil sektöründe hem iç pazar hem de ihracat tarafında baskıların artabileceğini gösteriyor.