Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), Temmuz 2022 dönemi ticaret verilerini açıkladı.
Verilere göre Çin’in ticaret fazlası, geçen yılın aynı ayına göre bu yıl Temmuz’da 101,26 milyar ABD dolarına çıkarak yeni bir rekor kırdı.
Ocak-Temmuz dönemi ticaret fazlası ise 482,3 milyar ABD doları olarak kayda geçti.
Temmuz ayı için 90 milyar ABD doları olan piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşen artış, ihracattaki yükselme eğiliminden destek aldı.
Çin’in ihracatı, yüzde 15’lik beklentileri aşarak yıllık bazda yüzde 18 arttı. Böylece altı ayın en yüksek rakamı olan 332,96 milyar ABD dolarına ulaşıldı.
İthalat verilerindeki artış ise daha hafif seyretti. Çin’in ithalatı yıllık bazda yüzde 2,3 seviyelerinde artarak 231,70 milyar ABD dolarına çıktı. Piyasa tahminleri yüzde 3,7 olarak açıklanmıştı.
Sevkiyatlardaki Yükseliş Üçüncü Ayda da Sürdü
Pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından iç talepte kademeli olarak toparlanma yaşandı.
Lojistik sorunların da çözüme kavuşmaya başlamasıyla sevkiyatlarda art arda üçüncü ayda yükseliş görüldü. Temmuz verisinde Ocak ayından itibaren en büyük sevkiyat artışı yaşandı.
Çin’in en büyük üç ticaret ortağı; ABD, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve Avrupa Birliği Temmuz ayında da Çin ile ticari ilişkilerinde konumunu korudu.
Rusya’ya yapılan ihracat önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 22,2 artarak 6,77 milyar ABD dolarına ulaştı.
Rusya’dan yapılan ithalat ise yıllık bazda yüzde 49,3 artışla 10 milyar ABD dolarına çıktı. Bu artışla birlikte Mayıs ayından sonra ikinci en yüksek seviye Temmuz ayında kaydedildi.
ABD ile ticaret fazlasında ise bir önceki aya göre yüksek bir fark görülmedi. Haziran’da 41,4 milyar ABD doları olan ticaret fazlası, Temmuz’da 41,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.
Bakır İthalatı Öne Çıktı
Temmuz ayı raporunda, kauçuk ithalatındaki artış yüzde 10,48 oldu. Ham petrol yüzde 9,48, rafine ürünler yüzde 35,32, doğal gaz yüzde 6,85, kömür yüzde 22,07 ve çelik ürünler için yüzde 24,761’lik düşüş yaşandı.
Çin ekonomisinde alımlar genellikle işlenmemiş bakır, bakır cevherleri ve konsantreleri ile demir cevheri için arttı.
Temmuz ayında işlenmemiş bakırda yüzde 9,29, bakır cevherleri ve konsantrelerinde yüzde 0,64 ve demir cevherinde yüzde 3,08 oranlarında artış yaşandı.
Benzer şekilde Haziran ayı verisinde bakır ithalatında dikkat çeken artış görülmüş, en yüksek aylık bakır ithalatı gerçekleşmişti. Çin, Haziran’da 2022 yılının en yüksek aylık rakamı olan 373 bin tonluk rafine bakır ithal etmişti.