Çin’in ihracatı Mayıs ayında beklenenden daha hızlı daralırken, ithalat, özellikle gelişmiş piyasalardan gelen küresel talep için olumsuz bir görünümle düşüşleri genişleterek, kırılgan ekonomik toparlanmaya ilişkin şüpheleri artırdı.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, güçlü hizmet tüketimi ve yıllarca süren COVID kesintilerinin ardından birikmiş siparişler sayesinde ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü. Buna rağmen artan faiz oranları ve enflasyon, ABD ve Avrupa’da talebi sıkıştırdığı için fabrika üretimi yavaşladı.
Çin Gümrük Bürosu’ndan açıklanan verilere göre, ihracat Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 7,5 oranında düşüş yaşadı. İthalat yüzde 4,5 daralarak, yüzde 8,0’lik düşüş beklentisinin altında kaldı.
Küresel Talepteki Zayıflamanın Sürmesi Bekleniyor
Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Zayıf ihracat, küresel ekonomi yavaşlarken Çin’in iç talebe güvenmesi gerektiğini doğruluyor. Küresel talep muhtemelen ikinci yarıda daha da zayıflayacağından, hükümetin yılın geri kalanında iç tüketimi artırması için daha fazla baskı var.” açıklamasını yaptı.
Veriler, ticaretin, Çin’in en işlek limanı olan Şangay limanının bir yıl önce katı COVID kısıtlamaları nedeniyle kapatıldığı zamandan bile daha kötü olduğunu gösteriyor. Rakamlar ayrıca, Çin’in COVID sonrası ekonomik toparlanmasının hız kaybettiğini kanıtlayan göstergeler listesine de katkıda bulunuyor.
Çin’in yarı iletken ithalatı, bu tür parçaları içeren tüketici elektroniği ihracatı piyasası yumuşadığı için yüzde 15,3 düştü.
Hammadde talebi, elektrik ve çelik sektörlerinden gelen zayıf iştahın ortasında, Mart ayındaki 15 ayın en yüksek seviyesinden geri çekilen kömür ithalatı ile büyük ölçüde zayıfladı. Bakır ithalatı Mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 4,6 oranında azaldı.
Ekonomik büyüme ilk çeyrekte beklentileri aşarken, fabrika üretiminin yavaşlaması nedeniyle analistler yılın geri kalanı için tahminlerini düşürüyorlar. Hükümet bu yıl için yüzde 5 civarında mütevazı bir GSYİH büyüme hedefi belirledi.