Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çin’in İhracatı Haziran Ayında Beklenenden Daha Az Düşüş Gösterdi

Çin'de açıklanan ihracat verilerine göre; Haziran ayında dolar cinsinden ihracat bir önceki yıla göre yüzde 1,3 düştü.
Çin’in İhracatı Haziran Ayında Beklenenden Daha Az Düşüş Gösterdi
Son Güncelleme: 
Yorum

Çin’in gümrük departmanının açıkladığı bilgilere göre; dolar cinsinden ihracat bir önceki yılın Haziran ayına göre yüzde 1,3 oranında düşerken, ithalatı aynı dönemde yüzde 7,3 oranında azaldı. Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler ise Çin’in Haziran ayındaki ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 2 oranında gerilemesi bekleniyordu.

Ekonomistler, Çin’in dolar cisinden ithalatının Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında daralmasını bekliyordu.

İthalat Dolar Cisinden Yüzde 4,5 AzaldıÇin’de Mayıs ayında ihracat yıllık bazda yüzde 1,1 artarken, ithalat aynı dönemde yüzde 8,5 düşmüştü. Mayıs ayı genel ticaret fazlası ise 41,65 milyar dolardı. Bu dönemde ise ticaret fazlasının 44,65 milyar dolar olan beklentilere karşılık, 50,98 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD’deki ticaret fazlası ise Mayıs ayındaki 26,89 milyar dolardan 29,92 milyar dolara ulaştı.

Haziran ayında haftalar önce uygulamaya konan 200 milyar dolarlık Çin malları için ilk tam ABD vergi tarifesi yapıldı. Gümrük vergilerine göre; yılın ilk yarısında Çin’in ABD ile olan toplam ticareti yüzde 9 oranında azaldı. Reuters’e göre; Çin’in ABD’ya yaptığı ilk yarı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 2,6 gerilerken, ABD’den yapılan ithalat yüzde 25,7 azaldı.

Gümrük sözcüsü, ABD ile yapılan ticaret sürtüşmelerinin Çin’in ticareti üzerinde bir miktar baskı oluşturduğunu, ancak bunun etkisinin yönetilebilir olduğunu söyledi.

ABD Etkisi Verilerde GörüldüCuma günü Pekin’den gelen veriler, Trump ve Xi’nin Japonya’daki G-20 Liderler Zirvesi’nde yakın vadede birbirlerinin mallarına daha fazla tarife uygulamayacaklarına karar vermelerinden kısa süre sonra geldi.

Bununla birlikte iki dev ekonomi, ticaret anlaşmazlıklarında sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Bu ise tedarik zincirindeki bozulma yüzünden küresel ekonomide durgunluk korkularını artıyor.

İki ülke arasındaki ticaret gerginliklerinin Amerikan limanlarına gelen kargo konteynerlarına yansıdığı da açıklandı.

Los Angeles Limanına Gelen Kargo Konteynerı AzaldıWashington ve Pekin arasındaki ticaret durgunluğunun, küresel tedarik zincirlerini bozmasına bağlı olarak, ABD’deki Los Angeles ve Long Beach liman kompleksine Haziran ayında yüzde 5 daha az kargo konteynerı geldi. Bu limanlar, ülkenin en işlekleri ve Çin ile okyanus ticaretinde bir numaralı yerler.

Dünyanın diğer yerlerinden gelen veriler de pek cesaret verici değil. Küresel büyüme için çaresiz görünen bir ticaret merkezi ve ihracata dayalı bir ekonomisi olan Singapur, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,4 oranında daraldı. 10 yılın en düşük büyümesini gösteren ülkenin yıllık büyümesi ise yüzde 1,2 düştü. İlk çeyrekte ise yüzde 3,8 artmıştı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu