Amerika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, kalabalık nüfusu nedeniyle birçok konuda birinci sırada yer alıyor. En büyük petrol ithalatçısı olmasının yanında sanayi alanında kullandığı endüstriyel metallerde de büyük tüketiciler arasında ilk sıralarda geliyor.
Çin, 2019 yılının son aylarında ortaya çıkan Covid-19 salgını nedeniyle uzunca bir süre sıkı tedbirler uyguladı. Sıfır vaka politikası nedeniyle ekonomisi yavaşlayan, birçok kalemde geriye giden Çin, bu yılın Ocak ayında kısıtlamaları tamamen kaldırdı.
Uzmanlar Çin’in salgın sonrasında yeniden açılmasıyla birlikte ekonomisinde hızlı toparlanma beklerken emtia talebinde de güçlü artış öngörülüyor.
2008’den Çok Daha Fazlası Bekleniyor
Fortescue’nun Yönetim Kurulu Başkanı Andrew Forrest, salgın sonrası yeniden açılan Çin’de, emtia talebinin 2008 krizinden sonraki artıştan çok daha büyük olacağını belirtti.
Verilere göre Çin’in 2008 yılında 180.000 mt’luk demir cevheri sevkiyatı ile ekonomik faaliyetlere başladığı, ülkenin o dönemde emtia talebini artıran altyapıyı geliştirmeyi destekleyen bir teşvik programı ile durgunluktan kaçınmayı başardığını dile getirdi.
Fakat bu defa hacim olarak çok daha büyük olmasını beklediğini söyleyen Forrest, ülke ekonomisinin 2008 yılındaki küresel mali krizin zamanında olduğundan çok daha büyük olduğunu aktardı.
Dünyanın en kalabalık ülkesinde hangi emtiaların daha çok talep edileceğine dair bir yorum yapmazken, 31 Aralık’ta sona eren altı ayda, bir yıl öncesine kıyasla demir cevheri sevkiyatının yüzde 4 arttığını açıkladı.
Emtia Fiyatları Artan Taleple Yükselebilir
Çin kaynaklı talep artışı emtia fiyatları üzerinde doğrudan pozitif etki yaratacaktır. Son haftalarda yaşanan bankacılık krizi nedeniyle gümüş zaten kendine bir yükseliş rotası çizmeye başlamıştı.
Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü gümüşün ons fiyatı bu sabah 23,66 dolardan işlem görüyor. Şubat ayının başında 24 doların üzerine çıkan gümüş, Mart ayının ilk haftası 20 dolara gerilemişti.
ABD ve Avrupa bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından yeniden yükselişe geçerek 24 dolar sınırına çıktı. TSİ 09.20 itibarıyla endüstriyel metallerden bakır yüzde 0,25 artışla 4,09 dolardan, platin yüzde 0,34 artışla 980’den ve paladyum yüzde 0,96 artışla 1450 dolardan işlem görüyor.