Çin, Haziran ayında 373 bin ton rafine bakıt ithal ederken, 2022 yılının en yüksek aylık rakamını kaydetmiş oldu. Yılın ilk yarısında kümülatif ithalatı, 2021’in ilk yarısına göre yüzde 4,4 artarak 1,87 milyon tona ulaştı.
Yenilenen rafine bakır açlığının, hammadde eksikliğinden kaynaklanmadığı belirtildi. Maden konsantresi ithalatının yılın ilk altı ayında yıllık bazda yüzde 8,6 arttığı açıklanırken, bakır hurda akışlarının yüzde 7,3 daha yüksek olduğu bildirildi.
Ülkenin ithal bakıra yönelik yeniden canlanan talebinin, Çin imalat faaliyetinin durakmasına ve inşaat sektöründe devam eden zayıflığa ilişkin makro tabloya ters düştüğü yorumlandı. Çin’in mikro göstergelerinin tümünün ise ülkenin şu anda bakır sıkıntısı çektiğine işaret ettiği söylendi.
Rafine bakır ithalatındaki Haziran ayı artışı, Çin menşeli olarak tanımlanan yaklaşık 50 bin ton metal ile dikkat çekti. Ocak – Haziran döneminde ana ihracat yıllık yüzde 27 artışla 167 bin tona yükseldi. Bu metalin bir kısmının, ithal edilen konsantreyi ücret karşılığında Çin’in rafine edilmiş ihracat vergisini atlayabilen üreticiler tarafından yalnızca gümrüklü bir depoya kadar sevk edilmesi muhtemel görülüyor.
Yine de Çin’in dünyanın geri kalanından rafine bakır için yaptığı net çağrının, 2021’in ilk yarısında yüzde 2,6 arttığından bahsediliyor. 1,70 milyon tonluk kümülatif net ithalat, rafine bakır ithalatının tüm tarihi rekorları kırdığı 2020 hariç, son beş yılın en yüksek ilk yarı sayımı olarak görülüyor.