Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’de Konut Fiyatlarında 21 Ayın En Büyük Artışı

Geçen yıl emlak sektöründe sorun yaşanan Çin’de pandemi sonrası toparlanma hızlandı. Konut fiyatları Mart’ta yüzde 0,5 arttı.
Çin’de Konut Fiyatlarında 21 Ayın En Büyük Artışı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre Çin’de yeni konut fiyatları, Mart’ta yüzde 0,5 artış göstererek, üst üste üçüncü aylık artışını gerçekleştirdi. Aynı zamanda Haziran 2021’den bu yana en hızlı artış oldu.

Fiyatlar yıllık bazda yüzde 0,8 oranında düşüş göstererek Haziran 2022’den bu yana en küçük düşüşünü gösterdi. Şubat’ta aylık artış oranı yüzde 0,3 olurken, yıllık bazda yüzde 1,2 oranında düşüş gerçekleşmişti.

E-house Çin Araştırma ve Geliştirme Kurumu analistlerinden Yan Yuejin, konut fiyatlarının bir istikrar ve toparlanma eğilimi gösterdiğini, bunun da gayrimenkul sektörünün geçen yılki kötü dönemden uzaklaştığının ispatı olduğunu belirtti.

Mart ayındaki güçlü konut satışlarının konut fiyatlarında bir iyileşmeye yol açtığını ifade etti.

Çin’de Konut Fiyatları Geçen Yıl Darbe Almıştı

Emlak sektörü, Çin ekonomisinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. 2022 yılında müteahhitlerin yüksek borç seviyelerine yönelik düzenleyici baskıların bir finansman krizine dönüşmesi ve konut projelerinin inşaatını durdurmasıyla olumsuz etkilenmişti.

GCM Yatırım Banner

Aralık ayının sonlarından itibaren bazı Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesiyle birlikte bastırılmış talebin açığa çıkması, ev satışlarında artışa yol açtı.

NBS tarafından yapılan açıklamaya göre 70 şehir arasında, 64 şehirde yeni ev fiyatlarında aylık bazda artış oldu. Analistler yine de tüketici güvenine ilişkin belirsizlik nedeniyle emlak toparlanmasının sürdürülüp sürdürülmeyeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor.

Sorunlu müteahhitler için hala sıkı olan finansman koşulları ve mevcut sorunlar nedeniyle emlak sektöründeki toparlanma kademeli ve inişli çıkışlı olacağı konusunda uyarı yapılıyor.

CSCI Pengyuan Credit Rating Limited analisti Wu Jinhui, “Ekonomideki en büyük sorun, artan deflasyonist baskı ile yetersiz talep, satış büyümesinin yavaşladığını gösteren son veriler nedeniyle gayrimenkulün istikrarının devam etmesi kritik önem taşıyor” ifadesini kullandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın